1019 vizualizări 16 oct 2016

1. Te ajută să ţii depresia la distanţă

S-a dovedit că oamenii care au un animal de companie stau mult mai bine atât în ceea ce priveşte sănătatea fizică, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea mentală. Un câine sau o pisică se spune că reprezintă un antidepresiv natural, având în vedere că o repriză de joacă cu prietenii noştri blănoşi creşte secreţia de serotonină, prolactină şi oxitocină, cunoscute ca hormoni ai fericirii. 

2. Câinii ţin infarctul la distanţă

Stăpânii de animale, în special cei care au un căţel, prezintă un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2013 al Asociaţiei Americane a Inimii. Îngrijirea unui animal de companie reclamă mult exerciţiu fizic, ceea ce ajută la reducerea factorilor de risc şi, totodată, prietenii blănoşi au un efect pozitiv asupra modului în care organismul nostru reacţionează la stres. 

3. ... Şi pisicile au acelaşi efect

Un studiu desfăşurat tot în Statele Unite pe parcursul a 20 de ani, în care au fost implicaţi 4.500 de oameni arată că stăpânii de pisici prezintă un risc de mortalitate cauzată de bolile de inimă cu 37% mai scăzut decât ceilalţi oameni. Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că pisicile ne ajută să percepem altfel stresul şi anxietatea şi să dezvoltăm un comportament mult mai calm şi relaxat. 

4. Animalele ne ajută să ne calmăm

Foarte mulţi oameni în vârstă care suferă de demneţă sau Alzheimer manifestă stări de agitaţie şi anxietate mai ales seara. Un experiment făcut într-un centru de îngrijire a bătrânilor a arătat că prezenţa unui câine în camera pacienţilor i-a făcut pe aceştia să fie mai puţin agresivi şi agitaţi, calmându-i şi făcându-i să nu se mai simtă singuri. Asistentele au declarat chiar că pe chipurile lor se putea citi un sentiment de bucurie. 

5. Chiar şi un peşte poate fi un prieten bun

Cercetătorii care studiază influenţa animalelor în tratarea Alzheimerului susţin că orice animal poate face bine pacienţilor. Ei au arătat că un acvariu cu peşti i-a ajutat pe pacienţi să se relaxeze şi le-a crescut chiar şi pofta de mâncare atunci când au fost aşezaţi în faţa lui înainte de ora mesei. 

6. Apără copiii de astm

Un studiu al cercetătorilor suedezi în care au fost implicaţi peste 1 milion de copii a arătat că deţinerea unui animal de companie reduce riscul de apariţie a astmului cu până la 15%. Acelaşi studiu arăta şi că micuţii crescuţi la ferme prezintă un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a acestei afecţiuni decât ceilalţi copii. 

7. Animalele de companie te ajută să te menţii în formă

Stăpânii de căţei sunt cei care beneficiază cel mai mult din punctul de vedere al formei fizice de pe urma deţinerii unui animal de companie, pentru că trebuie să iasă zilnic câte 30-50 de minute la plimbare cu patrupedul. Astfel, ei ating mult mai uşor minimumul de mişcare zilnică recomandată. 

8. Întreaga familie se menţine în formă

Un studiu derulat în 2015 în rândul britanicilor stăpâni de căţei arată că, din punct de vedere fizic, patrupezii au un efect pozitiv asupra tuturor membrilor familiei, pentru că aceştia merg pe rând să-l plimbe pe prietenul lor blănos. 

9. Animalele de companie au şi un rol social

Deţinerea unui câine te determină să ieşi mai des din casă, ceea ce conduce la posibilitatea dezvoltării unor relaţii sociale mult mai vaste cu vecinii tăi. Deci, putem spune că animalele de companie au şi un rol în ceea ce priveşte socializarea şi satisfacerea nevoilor de comunicare şi, totodată, combat cu succes singurătatea. 

10. Reprezintă un suport emoţional

Un animal de companie te poate ajuta să treci mai uşor peste o despărţire sau peste timpul petrecut departe de persoana iubită. Un studiu al americanilor a arătat efectul pozitiv pe care deţinerea unui animal de companie îl are asupra copiilor soldaţilor care pleacă în misiuni de durată. Aceştia se descurcă mult mai bine în ceea ce priveşte gestionarea stresului şi a dorului pricinuit de plecarea părintelui şi de timpul îndelungat petrecut fără acesta. 
 

Citește și: