8273 vizualizări 18 iun 2011

Chiar dacă nu urmaţi un curs pentru avansaţi în teoriile fizicii, probabil ca aţi auzit de renumitul fizician Stephen Hawking. Cunoscut drept cea mai strălucită minte într-un corp paralizat, Hawking se mândreşte că a reuşit să facă accesibile publicului larg conceptele complexe ale fizicii atunci când a scris bestsellerul "A Brief History of Time" (Scurtă istorie a timpului).

Iar dacă sunteţi familiarizaţi cu activitatea sa academică, există multe alte lucruri neştiute despre omul de ştiinţă, care ţin de la activitatea sa şcolară până la predicţiile pe care le-a făcut despre viitorul rasei umane, relatează HowStufWorks. Mulţi ar putea fi surprinşi să afle că, în ciuda activităţii sale ştiinţifice, Hawking nu a fost recompensat cu un premiu Nobel, dar a primit însă alte distincţii. Un alt fapt interesant: Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942, chiar în ziua în care se împlineau 300 de ani de moartea lui Galileo Galilei.

Sursa citată trece în revisită 10 lucruri mai puţin ştiute despre celebrul fizician, care a fost un elev mediocru în şcoală, deşi era poreclit Einstein, care a învăţat să citească mai târziu decât alţi copii, care urăşte biologia şi care a scris cărţi pentru copii.

10. Un elev mediocru poreclit Einstein. Hawking a fost un elev mediocru căruia nu-i plăcea să piardă timpul învăţând. La vârsta de 9 ani era printre cei mai slabi elevi din clasa lui. Totuşi, colegii şi profesorii săi îl porecliseră Einstein, intuind că puştiul căruia îi plăcea să demonteze ceasuri şi radiouri este un geniu, deşi nu reuşea să le asambleze la loc. Pentru că tatăl lui îşi dorea să-l vadă la renumita universitate Oxford dar nu avea bani pentru putea plăti studiile, Hawking avea nevoie de o bursă, pe care a şi câştigat-o trecând toate examenele şi obţinând nota maximă la fizică.

9. Avea aversiune pentru biologie. Deşi tatăl lui şi-ar fi dorit ca Stephen Hawking să studieze medicina, viitorul savant nici nu vroia să audă de biologie, pe care o considera o materie prea inexactă şi prea descriptivă. Acesta e motivul pentru care era să şi rămână corigent la această disciplină.

8. A fost în echipa de canotaj a Universităţii Oxford. În ciuda constituţiei sale, tânărul Hawking a fost cooptat în lotul de canotori ai universităţii, fapt ce i-a adus popularitate în rândul studenţilor, dar note mai mici în catalog.

7. Era să-şi piardă viaţa la vârsta de 21 de ani. La finalul studiilor universitare a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică ce duce la pierderea controlului asupra muşchilor. O cunoscuse însă pe viitoarea lui soţie, Jane Wilde, cu care s-a şi logodit. Internat în spital, Hawking găseşte resursele necesare să lupte cu boala după ce vede cum moare un tânăr bolnav de leucemie.

6. În 1983, împreună cu un alt om de ştiinţă, demonstrează că universul este infinit. Bazându-se pe elemente de matematică cuantică şi elemente ale relativităţii pure, cei doi demonstrează că universul este o entitate definită şi cu toate astea este infinit.

5. A pierdut un pariu pus pe tema găurilor negre. A recunoscut asta în 2004, într-o prelegere.

4. A câştigat numeroase premii şi distincţii, dar Nobelul nu l-a primit. În urmă cu doi ani, preşedintele SUA, Barack Obama l-a recompensat cu medalia pentru Libertate.

3. A scris cărţi pentru copii împreună cu fiica lui, Lucy. Cei doi au lansat cărţi de ficţiune, al căror protagonist este George, un băiat prin intermediul căruia cititorii înţeleg concepte precum gările negre sau originea vieţii.

2. Crede în existenţa extratereştrilor. Ori de câte ori este în public, Hawking vorbeşte despre existenţa acestora, considerându-i inteligenţa supremă, oamenii fiind la limita inferioară în lanţul evoluţiei, în care Dumnezeu nu are niciun rol.

1. Colonizarea spaţiului, salvarea rasei umane. Hawking susţine că singura noastra soluţie de supravieţuire pe termen lung este părăsirea Pământului şi colonizarea noilor planete. Supoziţiile sale se bazează pe tensiunile din ce in ce mai mari pe plan mondial, pericolul unui război nuclear sau chiar cataclisme naturale.

Citește și: