16790 vizualizări 16 ian 2016

Antrenorul Florin Neby a enumerat pentru gândul 10 sfaturi pentru a obţine un corp sănătos, bine sculptat, dar şi pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate de sărbători.

1. Bombe calorice pentru corpul uman. Dulciurile şi alcoolul nu ne aduc nimic nutritiv în corp şi sunt şi extrem de calorice. Pentru o prăjitură de 150 de grame, cu nu ştiu ce creme şi blaturi din caramel şi biscuiţi, muncim cam două ore la sală. Alcoolul este a doua problemă, în condiţiile în care 100 ml de vin are aproximativ 100 de calorii, iar într-un antrenament se ard maximum 400 de calorii, propun să ne gândim dacă este într-adevăr o afacere bună. Nu mai luăm în calcul faptul că alcoolul nu se consumă simplu niciodată, ci evident la o masă, iar cine "gustă" un pahar nu se opreşte doar la unul.

2. Sportul. Ne putem menţine în formă doar prin sport, iar ca să avem o condiţie fizică bună nu trebuie să renunţăm la formele de mişcare pe care obişnuim să le practicăm pe parcursul anului. Mesele bogate ar trebui să fie consumate dimineaţa, când arderile sunt mai intense, sau după un antrenament. Dacă am luat o masă cu produse tradiţionale, este important ca următoarea masă din zi să nu mai fie una la fel de grea. Eventual putem să apelăm la asocieri simple, o salată de legume, un iaurt cu un pumn de nuci, legume la wok cu fâşii de peşte. 

3. Abdomen cu pătrăţele. O persoană hotărâtă poate obţine un abdomen conturat. Importanţi sunt însă şi factorii fizici, cât de ponderală este persoana, care este tipul somatic, ce vârstă are, dacă suferă de o boală etc. În funcţie de aceşti parametri, persoana poate obţine "six pack-ul" într-o lună sau niciodată. Antrenamentele trebuie să fie mixte, să se alterneze atât exerciţiile cardio, cât şi cele cu greutăţi.

4. Diete sigure. Cea mai rapidă cură de slăbire se numeşte "foamea", dar trebuie să ne aşteptăm la reversul numit yo-yo. Pentru că nu poţi face foamea la nesfârşit, la un moment dat va trebui să mănânci, iar tot ce vei mânca se va pastra în mare parte sub formă de depozite, iar în scurt timp te vei face mai mare decât atunci când voiai să slăbeşti. Celei mai eficiente metode de a scăpa de kilogramele în plus eu nu-i spun "cură", ea trebuie să facă parte din lifestyle-ul fiecăruia dintre noi şi se numeşte alimentaţia simplă şi diversificată.

De mai bine de trei ani o promovez în programele mele, iar rezultatele sunt remarcabile, 30 de kilograme în patru luni şi jumătate este wow, în condiţiile în care ai mâncat din toate şi corpul tău arată FIT, iar pielea nu atârnă. Implică patru mese pe zi, se consumă alimente din toate categoriile principale şi la ore fixe. Se completează cu minim trei sedinţe de antrenament pe săptămână. 

5. "Fundul bombat". Apare după foarte multă muncă în sala de fitness şi în urma antrenamentelor cu greutăţi mari, lucru de care fetele se feresc, pentru că nu-şi doresc să pară masculine. Evident că este o aberaţie, atâta timp cât alimentaţia va fi una adaptată acestui obiectiv. 

6. Celulita. În general, celulita se combate prin exerciţii în sală. Deşi foarte multe fete cred că este sufiecient să alergi în parc sau pe bandă pentru a scapa de celulită, vă asigur că nu este cea mai bună metodă. Cele mai eficiente sunt exerciţiile, atât cu greutatea corpului cât şi cu greutăţi libere. Pentru a combate aspectul de coajă de portocală al pielii trebuie să evităm în special dulciurile, pâinea, alcoolul, mâncarea de tip junk food şi preparatele cu multă sare. Şi încă un lucru de menţionat: celulita nu poate dispărea doar cu masaj.

7. Gadgeturile. Ceasurile sau device-urile de monitorizare a corpului sunt doar un punct de reper. Spre exemplu, ele ajung să-ţi arate că poţi consuma 600 - 700 de calorii într-o oră, lucru imposibil pentru organismul uman. Atâta timp cât nu pot monitoriza cât de intense sunt arderile în organismul tău, care este condiţia ta fizică, ce constituţie ai, ce masă musculară are corpul tău, adică aspecte ce ţin de fiecare persoană în parte, aceste dispozitive nu pot reda realitatea. Ne pot indica însă intensitatea cu care am lucrat la antrenament.

8. Colăceii pot fi învinşi prin

- minim 3 sesiuni de antrenament intens pe săptămână

- alimentaţie slabă din punct de vedere caloric

- minim 7 ore de odihnă pe zi

- minim 2 litri de lichide pe zi

9. Antrenamentul. Trebuie să bem apă în timpul antrenamentului, pentru a continua să ardem calorii la nivel maxim. Nu există alimente standard pe care să le consumăm înainte de a merge la sală. Oamenii sunt în căutare de formule magice, de alimente minune, de exerciţii minune, dar aşa ceva nu există. Noi suntem diferiţi din foarte multe puncte de vedere. După antrenament, din punctul meu de vedere, trebuie să luăm cea mai consistentă masă din zi, indiferent de obiectiv. 

10. Fructele. Îngraşă dacă sunt consumate în cantitate mare sau pot fi poarta către îngrăşare dacă le mâncăm pe post de masă principală.

(Simona Tudorache)

Citește și: