Ionela SAMOILĂ
32752 vizualizări 28 feb 2012

Oamenii narcisişti sunt greu de abordat, însă ei pot fi lideri de excepţie. Antropologul şi psihanalistul Michael Maccoby explică în cartea sa "Narcisistul productiv: Promisiunea şi pericolul autorităţii vizionare" că persoanele cu funcţii înalte ştiu să exploateze în mod pozitiv această predispoziţie de caracter.

Iată 16 trăsături selectate de Business Insider care sunt specifice oamenilor narcisişti:

Narcisiştilor le place să-i conducă pe ceilalţi şi să le spună ce să facă. Narcisiştii adoră poziţiile de conducere, având în vedere că sunt capabili să-i domine pe ceilalţi.

Narcisiştii sunt de cele mai multe ori foarte buni animatori. "Şi un călugăr poate fi un narcisist, dar o persoană precum Kanye West se identifică de minune cu acest tip de caracter", spune pshihologul Peter Jonason, de la Universitatea din Alabama.

Bărbaţii tineri sunt predispuşi spre narcisism. În urma intervievării a 34.653 de tineri, psihologul Frederick Stinson a descoperit că bărbaţii se iubesc mai mult pe sine decât femeile, mai ales în perioada activă a vieţii. Narcisismul apare în jurul adolescenţei şi îşi pierde din intensitate odată cu înaintarea în vârstă.

Persoanele care au o dragoste exagerată faţă de propria persoană sunt şi obsedaţi de muncă. Sunt, de asemenea, nerăbdători şi impulsivi.

Narcisiştii sunt consideraţi mai atrăgători şi mai bine îmbrăcaţi decât restul persoanelor. Un studiu realizat de Simine Vazire, psiholog la Universitatea din Washington a scos la iveală acest lucru.

Oamenii narcisişti înjură mai des decât ceilalţi. Psihologii Nicholas Holtzman şi Michael Strube de la Universitatea din Washington au descoperit în urma unei cercetări că subiecţii care se iubesc pe sine în mod exagerat îşi impun punctul de vedere, sunt mai certăreţi şi tind să folosească în limbaj cuvinte cu conotaţii sexuale.

Un individ narcisist nu va asculta niciodată discursurile celorlalţi. El va aştepta mereu să îi vină rândul pentru a vorbi şi pentru a atrage atenţia asupra propriei persoane, susţine Anita Vangelisti, psiholog la Universitatea din Texas.

Narcisiştii sunt predispuşi să se implice mai des în aventuri erotice de scurtă durată, spre deosebire de un individ obişnuit. Femeile narcisiste se îmbracă mai provocator decât celelalte. La rândul lor bărbaţii narcisişti încearcă să-şi etaleze farmecul.

Persoanele narcisiste îşi înşală partenerii de viaţă cel mai des. Atunci când se angajează într-o relaţie, aceşti oameni simt nevoia să trădeze, potrivit psihologilor de la Universitatea din Alabama.

Narcisiştii se despart după patru luni de întâlniri. Cercetătorii au descoperit că aceasta este durata maximă a unei relaţii pentru o astfel de persoană.

Atunci când se simt respinşi sau ignoraţi, oamenii narcisişti caută tot felul de metode pentru a se răzbuna pe cei din jur.

În încercarea de a păstra o bună imagine în faţa celorlalţi, narcisiştii îi subestimează mereu pe cei din jur. "Câştigarea admiraţiei este ca un drog pentru ei", afirmă Mitja Back, psiholog în cadrul Universităţii Johannes Gutenberg.

Dezvoltarea dragostei exagerate pentru propria persoană este rezultatul respingerii dar şi admiraţiei în exces primite de la părinţi în copilărie. Pendularea părinţilor între aceste două atitudini dezvoltă în cei mici spiritual narcisist.

Bărbaţii narcisişti se înconjoară de misogini, în timp de ce femeile narcisiste se apropie de bărbaţi care să le ajute să capete un statut social înalt.

În conversaţii, persoanele narcisiste lasă deoparte părerile celorlalţi pentru a se simţi importanţi.

Narcisiştii se laudă cu faptul că au o familie perfectă, chiar dacă ştiu că nu este mereu aşa.

Citește și: