5949 vizualizări 17 mar 2016

Indiferent cât de inteligenţi suntem noi ca oameni, nu suntem suficient de evoluaţi pentru a putea face diferenţa între problemele fizice, legate de viaţă şi problemele emoţionale. Astfel, corpul nostru răspunde stresului prin instalarea unor simptome precum durerile de cap, tensiunile la nivelul muşchilor, probleme cu stomacul, pierderea poftei de mâncare, dificultăţi de concentrare, insomnii, iritabilitate şi îmbătrânire prematură. 

Astfel, pentru a evita problemele cauzate de stresul acumulat la locul de muncă ar trebui să ţinem seama de aceste 16 lucruri care ne aduc această stare la locul de muncă, propuse de cosmopolitan.com.

1. Faptul că nu ai încredere în tine este una dintre cauzele pentru care apare stresul la locul de muncă. Dacă nu ai încredere că poţi rezolva cerinţele postului tău, atunci vei sfârşi printr-o stare de anxietate care te va îmbolnăvi treptat.

2. Dacă trebuie să „dai raportul” în fiecare zi unui superior, atunci ai un motiv în plus pentru care te stresezi la locul de muncă.

3. Consideri că munca ta este în zadar? Atunci când nu crezi că ceea ce faci aduce vreun beneficiu companiei pentru care lucrezi, atunci nu vei avea nicio bucurie la locul de muncă. Încearcă să vezi potenţialul tău şi ajutorul pe care ceea ce faci îl aduce companiei. 

4. Faptul că nu-ţi aduci aminte care a fost ultima ta performanţă şi când te-a lăudat şeful tău sau el chiar nu o face, atunci iată un motiv în plus să fii stresat. Trebuie să îţi propui să munceşti din greu şi să îi impresionezi pe superiori. Uneori nu succesul este important, ci doar faptul că primeşti undă verde pentru o idee pe care o propui îţi poate aduce mulţumirea şi încrederea în forţele proprii. 

5. Dacă nu te odihneşti aşa cum trebuie, ajungi la serviciu obosit şi nu te poţi concentra, astfel că oboseala şi stresul se influenţează reciproc. 

6. Faptul că pe biroul tău nu se găseşte nimic verde, care să sugereze viaţa, poate fi o problemă în apariţia stresului. Această culoare îţi poate sugera pace şi linişte şi, astfel, diminua atmosfera stresantă pe care o percepi la birou. 

7. Munceşti mai mult de două ore fără să iei vreo pauză? Iată un alt motiv pentru care eşti stresat la serviciu. 

8. La locul de muncă de cele mai multe ori angajaţii sunt în competiţie, fie direct, fie indirect. Acest lucru te poate face să te simţi singur. Singurătatea nu face bine nimănui, iar pe termen lung poate cauza serioase probleme de sănătate. 

9. Incapacitatea de a-ţi gestiona aşa cum trebuie timpul pentru îndeplinirea tuturor sarcinilor pe care le ai cauzează stres. Trebuie să înveţi să fii mai organizat. 

10. Modul în care ţi-ai aranjat biroul contează extrem de mult. Biroul este locul în care petreci aproape tot timpul la locul de muncă, el trebuie să fie primitor şi să te inspire, să fie un spaţiu apropiat de ceea ce numim „personal”. 

11. Faptul că la seviciu de cele mai multe ori nu avem niciun moment de intimitate este, de asemenea, un factor care conduce la apariţia stresului. 

12. Începi munca la birou cu lucruri neimportante şi apoi te stresezi pentru că nu ai timp de sarcinile cu adevărat importante? Ar trebui să te laşi de acest obicei. Încercă să rezolvi în primul rând lucrurile urgente şi abia apoi să te relaxezi uitându-te în folderul spam din căsuţa de mail şi să ştergi mesajele. 

13. Dacă ai un job care te pune să stai tot timpul cu ochii pe căsuţa de mail, să răspunzi imediat la fiecare e-mail pe care îl primeşti, atunci probabil că se explică de ce eşti stresat la locul de muncă, pentru că acest fapt îţi întrerupe desfăşurarea celorlaltor activităţi. 

14. Munceşti din greu? Asta te duce la epuizare la un moment dar. Gestionează totul în aşa fel încât să nu ajungi la epuizare.

15. Dacă nu ai un pahar de apă pe biroul tău, înseamnă că nu te hidratezi corespunzător, iar deshidratarea conduce la apariţia şi dezvoltarea stresului. 

16. Faci mai multe lucruri în acelaşi timp? Multitaskingul sună bine, dar asta nu înseamnă că face bine omului. Probabil că vei sfârşi cu o stare proastă şi fără să fi făcut niciuna dintre sarcinile date aşa cum trebuie. 

Citește și: