23099 vizualizări 6 apr 2010

Produsă din excrementele ma­mi­ferului Zibeta Asiatică, un fel de pisică locală, cafeaua Kopi Luwak a fost declarată cea mai bună şi cea mai scumpă din lume. Se vinde în cele mai exclusiviste cafenele şi restaurante de pe glob, iar de săptă­mâna aceasta intră şi pe piaţa din România, importată în exclusivitate de la fabrica de stat din Indonezia, cu tot cu certificatul de calitate. Se vinde la cutie de 80 de grame cu 250 RON sau la ceaşcă, 190 RON.

"Deocamdată este disponibilă doar după ora 18:00, în programul de relaxare, after-work. Este un produs rar, exclusivist, iar atât timp cât băuturile cele mai vândute la noi sunt cele de lux, cred că se va vinde şi această cafea. Clienţii sunt, în general, oameni de afaceri sau persoane care au un venit peste medie", a declarat pentru Gândul Ioana Croitoru, partener la Club Kazeboo Bucureşti, singurul loc unde se vinde licoarea indoneziană.

România este una din puţinele ţări în care cafeaua se vinde cu tot cu certificat de calitate, parafat de instituţiile de specialitate din Indonezia. Acest act atestă calitatea şi autenticitatea produsului şi a fost obţinut de unul dintre partenerii români care a studiat nanotehnologia la Paris şi a intrat în contact cu producătorii, fiind pasionat în special de studiul cafelei.

Se face curăţirea şi dezinfectarea bob cu bob

Kopi Luwak este apreciată pentru metoda unică de obţinere şi cantitatea limitată la doar câteva tone pe an. Mamiferul Zibeta Asiatică se hrăneşte cu fructele de cafea cele mai coapte şi mai aromate dintr-un arbore de cafea arabică. Bobul de cafea este eliminat intact de animal şi este cules apoi de lucrătorii de pe plantaţie, care îl supun unui laborios proces de spălare, dezinfectare, selecţie bob cu bob, macerare, uscare şi apoi prăjire. Studiile arată că microbiologic este mai curată decât cafeaua obişnuită.

Piaţa românească, sub media est-europeană

În România, piaţa cafelei nu este foarte dezvoltată. Datele arată că un român consumă, în medie, în jur de 2 kg de cafea pe an, sub media est-europeană de circa 3 kg pe an. Conform datelor furnizate de compania Nielsen, piaţa de cafea din România se împarte în prăjită şi măcinată - 72%, specialităţi- 22% şi solubilă -6%. "Ca evoluţie, cafeaua a înregistrat în 2009 o stagnare a vânzărilor în volum faţă de 2008 şi o uşoară creştere în valoare de 6,2%, conform datelor raportate lunar la nivel de Total Retail Romania (fără magazine de tip Discount şi Cash&Carry)", se arată în informaţiile oferite de Nielsen.

Cele mai scumpe cafele din lume

Kopi Luwak a fost declarată cea mai scumpă cafea din lume la începutul anilor 2000, fiind foarte populară în SUA şi Japonia, unde se vinde cu 60 dolari ceaşca sau 700 dolari punga de jumătate de kilogram. Locul secund în top este ocupat de Hacienda La Esmeralda, cafea produsă în Panama, fiind obţinută dintr-un fruct asemănător cu cireaşa. Este apreciată pentru gustul şi aroma foarte puternice. Pe locul al treilea este cafeaua Island of St Helena, produsă în insula Sf Elena începând cu secolul al XVII-lea. Cafeaua a fost lăudată de Napoleon Bonaparte după ce a fost exilat pe insulă. Producătorii au început să o exporte în anul 1900, însă producţia este foarte scăzută, în jur de 12 tone anual, iar cererea este în creştere.

Între cele mai scumpe cafele din lume a fost inclusă, pe locul al patrulea, El Injerto, din Guatemala, urmată de Fazenda Santa Ines din Brazilia, ambele premiate pentru excelenţă de specialiştii americani. Topul este completat de Blue Mountain din Jamaica, vândută în proporţie de 85 la sută în Japonia cu circa 100 de dolari pentru un kilogram. Urmează Los Planes din El Salvador , Kona Coffe din Hawaii- din arbori de cafea care cresc într-o zonă vulcanică, Starbucks Rwanda Blue Bourbon din Rwanda şi Yauco Selecto AA din Puerto Rico, toate acestea vândute cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de dolari jumătate de kilogram.

INFO Tipuri de cafea

Se spune că există peste 6.000 de specii de plante de cafea, cu cel puţin 25 de tipuri. Arabica şi Robusta sunt cele mai cultivate şi mai consumate specii, Brazilia fiind cel mai mare exportator mondial. Boabele de Arabica se dezvoltă la altitudini mari, rezultatele fiind de o calitate superioară, cu cele mai bune arome. Deşi Arabica reprezintă 80 la sută din consumul global, doar 10 procente din acest sortiment îndeplineşte toate standardele de specialitate ale cafelei. Aceste boabe conţin jumătate din cantitatea de cafeină a boabelor Robusta. Acestea cresc la altitudini mai joase, se dezvoltă mai uşor iar abuştii sunt mai productivi şi mai rezistenţi la factorii de mediu. Robusta are o aromă lemnoasă, astringentă şi se foloseşte în multe tipuri de espresso, ajutând la obţinerea unei creme mai consistente.

INFO Cafeaua ecologică

Pentru cultivarea cafelei ecologice se folosesc îngrăşăminte naturale din reziduuri de plante, buruienile sunt culese cu mâna, iar dăunătorii sunt eliminaţi fără pesticide. Cafeaua ecologică se obţine, în principal,
din arbuşti cunoscuţi pentru rezistenţa la condiţiile de mediu şi dăunători specifici zonei. Este important ca arbuştii de cafea să fie cultivaţi pe aceleaşi suprafeţe cu arbori simpli sau fructiferi, deoarece concentraţia de dioxid de carbon este mult mai redusă. În plus, se evită eroziunea solului, renunţându-se la îngrăşămintele minerale şi pesticide. Până acum, culturi ecologice se găsesc doar la micii fermieri, pe suprafeţe reduse, care pot fi îngrijite corespunzător. Fairtrade este cea mai renumită cafea ecologică.

Citește și: