1274 vizualizări 10 mar 2016

”Dragostea e totul. E laitmotivul vieţii. Nicio iubire nu se poate compara cu alta. Dragostea e conjuncturală şi fluturii ţin de energiile care se transmit între cei doi”, spune Anca Ţurcaşiu, pentru Gândul. Actriţa Valentina Fătu nu concepe fericirea în afara iubirii: “Fericirea se naşte având la bază iubirea, pentru omul pe care l-ai ales, pentru copii, pentru famile". "Sunt anumite clipe în viaţă când îţi vine să iei pe toată lumea în braţe, când toată lumea e a ta, sunt nişte clipe frumoase, necesare, e bine că nu sunt permanente, că atunci ne-am plictisi”, continuă Vasile Muraru. "Eu am mereu timp pentru iubire, iar dacă nu îl am, îl inventez", conchide Ada Condeescu.

Dragostea ne schimbă total. Ne face să respirăm altfel, să ne împrietenim cu timiditatea sau să fim mai îndrăzneţi. Maria Radu recunoaşte că i-a fost întodeauna greu să îşi exprime sentimentele: “Eram de fiecare dată mută de emoţii. Am scris ''Stay'' ca un mesaj pentru cei care nu pot spune ce simt la momentul oportun şi pierd omul iubit. Incapacitatea de a spune ce simţi poate distruge o relaţie frumoasă de iubire. Omul de lângă tine trebuie conştientizat de sentimentele tale. Eu, uneori, nu am ştiut să fac asta. Mi-e foarte greu să fac declaraţii, dar las uşa larg deschisă. Nu fac primul pas. Femeia trebuie curtată. Când sunt îndrăgostită, sunt exbuberantă şi totul e roz. Sunt altruistă într-o relaţie şi empatizez cu trăirile celuilalt. E important să împarţi totul, inclusiv trăirile. E una dintre cheile vieţii”, mărturiseşte cântăreaţa pentru Gândul. Actriţa Ada Condeescu crede că iubim de mai multe ori, dar în feluri diferite: "Uneori dezvăluim, alteori ţinem secret, e fascinaţie, e iubire carnală, e admiraţie. Uneori e totul la un loc şi atunci e minunat!"

''Dacă eşti implicat, treci greu peste o despărţire''

De cele mai multe ori, dragostea vine în galop şi pleacă în vârful picioarelor. Anca Ţurcaşiu s-a întâlnit prima dată cu ea în copilărie: “Eram îndrăgostită de un vecin de bloc, cu care am rămas într-o relaţie de prietenie până astăzi. Ne sărutam, ne mângâiam. Aveam vreo opt ani. Am fost precoce”. Marea iubire avea însă să o cunoască la 18 ani: “A durat un an de zile, dar rămâne acolo, undeva. Dragostea vine când vrea ea, nu când vrei tu, aşa că degeaba alergi. Nu o prinzi niciodată dacă fugi. E o iluzie. Nu ştii când apare, vine călare şi te cotropeşte. Omul fără dragoste ar fi nimic, nici nu ar exista’’. Despărţirile au însemnat pentru ea lacrimi şi suferinţă: “Dacă eşti implicat, treci greu peste o despărţire”, admite solista.

"Dragostea lasă urme pentru totdeauna", subliniază pentru Gândul Ada Condeescu. "E bine ca atunci când sunt adânci, când dragostea a fost dureroasă, să le înţelegi, să le vindeci, să nu le porţi cu tine. Să le accepţi, să-ţi înţelegi drumul, trecutul şi ce trăieşti acum. Să fii pregătit şi "sănătos"pentru o nouă poveste", mărturiseşte actriţa.

Maria Radu- foto Marius Bărăgan

Despre poveştile ei de amor, Maria Radu a lăsat muzica ''să vorbească'. Solista a retrăit totul pe portativ, fie că s-a lovit de o dezamăgire, a pierdut o şansă sau s-a lăsat sedusă de un vis  În versurile piesei ''Zbor'', cântăreaţa se regăseşte cel mai mult. Maria crede că oamenii uită de multe ori să iubească, să simtă, să trăiască: “Unii trăiesc fără iubire. S-au închis în ei. Din cauza fricilor, frustrărilor, orgoliilor nu văd partea plină a paharului. Omul fără iubire e blazat, trist şi searbăd. Dragostea trăită la maturitate e o dragoste conştientă, asumată, implicarea e mult mai profundă. În adolescenţă te ia valul mai repede, eşti mai impulsiv”. Pentru ea, primul sărut a venit la 17 ani. “Sentiment ciudat, nou, emoţionant, aparte. Prima iubire a crescut sub ochii mei şi n-am văzut-o. Am scris despre ea în piesa "All this time". Pe atunci eram o adolescentă care mergea pe role cu prietenii, iar el era skater. Primul sărut a fost într-o zi de vară, în parcul Herăstrău”.

Încercările iubirii

Cu bune, cu rele, gesturile nebuneşti făcute din dragoste se învârt ca un carusel în sufletul fiecăruia dintre noi. Anca Ţurcaşiu se reîntoarce cu emoţie în trecut: “Am făcut toate nebuniile din iubire. Am plecat într-o noapte, cu ce aveam pe mine, undeva la Sinaia, ca să mă întâlnesc cu bărbatul pe care îl iubeam’’. La acest capitol şi Maria Radu are câteva trăiri demne de a fi povestite: “Am făcut un gest impulsiv. Am fost la Roma cu un tip pe care îl văzusem doar de trei ori. Însă, în acel moment, am simţit că pot face asta. Poate că acum nu aş mai avea atât de multă încredere”. 

La rândul său, Ada Condeescu îşi aminteşte când a trebuit să încerce rolul de femeie îndrăgostită pe marele ecran: "Au fost două momente grele, care ţineau de credibilitate, dar pe care le-am împlinit, în ciuda fricii pe care o aveam: primul în "Loverboy", scena dezvirginării lui Veli, iar al doilea în "Love Island", când dragostea mea pentru o altă femeie este evidentă. Am lucrat mult la genul acela de relaţie, care nu îmi era deloc aproape''.

“A fost prima dată când m-am uitat la un bărbat să văd dacă are verighetă”

Când vine clipa, se spune că dragostea găseşte o cale de a aduce doi oameni împreună. Poate de aceea, când şi-a întâlnit soţul, Anca Ţurcaşiu a ştiut din prima secundă că el e alesul: “A fost prima dată în viaţa mea când m-am uitat la un bărbat să văd dacă are verighetă. A fost o dragoste furibundă, la prima vedere. Ne-am întâlnit în America, într-un turneu. Eram la Sacramento. Am coborât dintr-un microbuz şi el ne întâmpina, era manager la un hotelul unde urma să stăm. Nu îmi doream să mă căsătoresc, a fost ceva neplănuit’’. Astăzi, Anca se lasă încă surprinsă de partenerul ei de viaţă şi povestea lor curge frumos înainte: “Îmi face deseori declaraţii. Sărbătorim întotdeauna ziua în care ne-am cunoscut, aniversarea căsătorie noastre. Îmi pregăteşte tot timpul surprize şi momente frumoase”.

Pe de altă parte, actriţa Valentina Fătu are convingerea că umorul ajută mult într-o căsnicie: “Soţul meu are o fire veselă, nu e vorbăreţ, dar e nostim. Nu e actor, e om normal, e inginer. Contează să ai acasă pe cineva care te susţine, care te înţelege, care nu are curiozităţi nesănătoase pentru meseria noastră’’. “Spectacolul mai întârzie şi din cauza aplauzelor”, o completează colegul Vasile Muraru, care de ani buni îşi găseşte liniştea lângă un medic. Cum a cucerit-o? “M-am ţinut de ea”, îmi mărturiseşte actorul. “Acasă nu sunt ca pe scenă, mai veseli sunt soţia şi copiii”, continuă el. Actorul de la Teatru Constantin Tănase are o fată de 25 de ani şi un băiat de 22. “Băiatul are talent, dar nu am insistat să facă teatru. Nu ştiu ce îi place, dar s-a orientat bine”. Vasile Muraru admite că îşi ajută soţia cu ce poate: “Mai spăl şi vase”. Cu toate astea, au fost şi momente când le-a dat emoţii celor apropiaţi. “În 83, filmam pentru “Melodii la Costineşti’’. Într-o zi nu a venit casacadorul care trebuia să mă dubleze, aşa că am hotărât să sar eu. Totul era pregătit, a ieşit bine, dar a doua zi, din cauza şocului, nu am reuşit să mă mai ridic din pat, eram înţepenit total”.

 

Valentina Fătu şi Vasile Muraru

Maria Radu a simţit de două ori că şi-a întâlnit sufletul pereche, dar destinul nu a fost de partea ei. “S-a întâmplat o dată în adolescenţă şi o dată în urmă cu doi ani. Comunicarea este esenţială. Dacă aceasta nu există, apare un impediment. Când cei doi sunt sinceri şi direcţi, nu se instaurează acele îndoieli care duc la ruptură. În plus, orice relaţie, de orice tip, trebuie întreţinută prin cuvinte, gesturi. N-am alergat niciodată după dragoste. Cred că lucrurile se întâmplă când trebuie să se întâmple. Cred în acest tip de flozofie. Şi, din câte ştiu, în momentul în care îţi doreşti ceva din suflet, ţi se întâmplă”, mărturiseşte Maria Radu pentru Gândul. ''Într-un fel, în fiecare seară spunem "Gong şi de la capăt", concluzionează Valentina Fătu. 

 

 

 

 

 


 

Citește și: