Narcis Popescu
3526 vizualizări 30 dec 2015
  1. Reparatul propriei maşini

Ceea ce poţi face maşinii tale depinde în totalitate de fondul tău de cunoştinţe auto şi de abilităţile de a te descurca în acest domeniu.  “O persoană poate cu succes să se ocupe de schimbarea uleiului la propria maşină pe marginea unei şosele, în vreme ce alta poate încurca cutia de filtrare şi, astfel, ucide motorul”, explică Erica Jacobs, tehnician la Autocraftsmen în Montpelier.  “Regula de bază e ca atunci când nu eşti 100% sigur de ceea ce faci, mai bine cere ajutorul unui specialist”, a mai spus ea. Chiar dacă eşti foarte proceput la maşini, sunt unele lucruri pe care doar un specialist cu experienţă le poate rezolva, declară Greg Gunte, tehnician auto în programul Ford Accelerated Credential Training desfăşurat de Universal Technical Institute din Exton. Lasă experţii să testeze şi să înlocuiască bateria maşinii, să verifice frânele sau să inspecteze suspensiile. Totodată, de când maşinile au fost computerizate, sistemul lor de funcţionare este unul mult mai complex.

  1. Vânzarea sau închirierea casei tale

Luând în considerare că agenţii imobiliari percep comisioane de pe urma fiecărui apartament vândut, poate fi tentant să cauţi un cumpărător de unul singur. Dar sunt şanse ca în felul acesta, portofelul dumneavoastră să sufere o pierdere. Cel mai mare dezavantaj în a nu apela la un agent imobiliar ţine de lipsa unei perspective asupra pieţei, spune Jonathan Macias, un agent imobiliar cu sediul în El Segundo. Dacă nu apelaţi la un agent imobiliar, veţi avea mai puţini oameni care vă vor vedea proprietatea pe care doriţi să o vindeţi, iar asta se traduce într-un preţ de vânzare mai mic pe care trebuie să-l stabiliţi din cauza lipsei concurenţei. Un alt aspect ţine de procesul de negociere “Un broker experimentat va fi mult mai abil în a desfăşura procesul de negociere raportat la indicatorii pe care îi propune piaţa”, mai spune Macias.

  1. Să plăteşti singur taxele

“Dacă un plătitor de taxe are de plătit  o taxă simplă ca urmare a unui contract de colaborare, atunci să te duci singur să-ţi plăteşti taxa, poate fi cel mai deştept lucru de făcut”, spune Gabe Lumby , contabil din Springield.   Dar “cum viaţa devine mai complexă, să închiriezi o proprietate, să începi o mică afacere sau să ai activitate de antreprenor, să investeşti, etc, nu este o idee tocmai potrivită să te ocupi singur de procesul ce ţine de taxe şi impozite, ar fi indicat să angajezi un contabil.”, mai zice el. Un aspect important ţine de faptul că legile legate de taxe se schimbă în fiecare an: “În 1995, existau aproximativ 14 dispoziţii de penalizare în lege”, spune Ted Kleinman, contabil în serviciul de taxe al SUA. “În prezent numărul penalizărilor s-a mărit de 10 ori, generând confuzie printre plătitorii de taxe”, spune Reid.

  1. Să-ţi faci cumpărăturile de unul singur

Zilele acestea poţi beneficia de servicii de unde te aşteptai mai puţin. Pentru câţiva bănuţi, companii precum Google Express îţi poate transporta bunurile la locuinţă, companii precum Instacart îţi pot aduce alimentele acasă, Munchery îţi poate trimite meniuri de mâncare gata preparate de un bucătar din cartierul tău, iar Washio poate să ridice rufele de la spălătorie în locul tău şi să ţi le aducă acasă. Totul ţine de cât de mult valorează timpul tău pentru tine.

  1. “Să faci pe bona” şi să stai să ai grijă de copii

Poate fi mai eficient pentru timpul şi pentru energia ta să închiriezi o bonă care să aibă grijă de copiii tăi. Beneficiile pot avea consecinţe asupra activităţii tale la muncă şi, astfel, poţi fi mai productiv şi dobândi un salariu mai mare. Deci dacă plăteşti o bonă cu o sumă modică, pierderea poate fi acoperită de un venit mai mare la care poţi ajunge datorită energiei şi concentrării dobândite.  Conform unui sondaj făcut în SUA, femeile care decid să petreacă timp acasă având grijă de copii, pierd 37% din capacitatea lor lucrativă.

  1. Să faci modificări la propria locuinţă

Deşi poate părea la îndemână să te ocupi să îţi amenajezi locuinţa de unul singur, improvizaţiile şi modificările făcute unui apartament, oricât de tentante ar fi, se pot întoarce împotriva ta.

Una dintre problemele care au ieşit la iveală în cazul imporvizaţiilor care s-au soldat cu efecte negative a venit din ignorarea planului apartamentului. În unele cazuri, neglijarea circuitelor electrice şi a instalaţiei de gaze, poate duce la tragedii, spune Mary Ann Moran, designer de băi la The Kitchen Coach din New Haven. Zonele unde sunt plasate instalaţiile sanitare sunt alre locuri delicate ce pot aduce complicaţii în momentul când proprietarul locuinţei se decide să facă modificări de unul singur.

Acum câţiva ani, David Ratliff, patron şi CEO la Midway Plumbing din Texas, a spus că a avut un client care a încercat să îşi instaleze de unul singur un încălzitor de apă iar acestuia i-a cedat robinetul de golire, fapt ce a dus la inundarea garajului său şi la pagube colaterale.

Citește și: