Simona TUDORACHE
1656 vizualizări 21 iul 2017

8 din 10 cupluri din România ajung la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-şi mai manifestă afecţiunea faţă de partener. Printre problemele cu care se mai confruntă cuplurile care vin la terapie se numără lipsa susţinerii şi a încurajării din partea partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariţia copilului.

„În ciuda percepţiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecţiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătăţii într-un cuplu şi nesiguranţa în relaţie şi în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relaţiei, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activităţi împreună şi este o resursă foarte importantă în evoluţia relaţiei lor”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.

Specialistul crede că doi oameni pot avea acelaşi drum dacă îşi doresc asta. „Pentru mine, un cuplu este format din doi indivizi care decid să meargă prin viaţă unul lângă celălalt. O relaţie de cuplu trebuie să fie echilibrată şi armonioasă. Indiferent de momentul dificil în carete afli, trebuie să ştii că lucrurile au o rezolvare.

„Fericirea în cuplu nu ţine de noroc sau şansă''

Îmi plac poveştile de iubire şi pot să spun că fericirea în cuplu nu ţine de noroc sau şansă, ci de fiecare dintre noi în parte, de felul în care cei doi se străduiesc să ajungă acolo’’, adaugă psihoterapeutul pentru Gândul. O viaţă în doi începe de la visurile comune şi de la dorinţa de a fi împreună. „Clipa în care încetezi să-i mai arăţi partenerului iubire este începutul sfârşitului relaţiei. Ceea ce devine tragic este că unii aleg să trăiască o viaţă într-un astfel de sfârşit. Ideea de baza este că dragostea trebuie întreţinută’’, subliniază psihoterapeutul.

Pentru a-şi rezolva divergenţele, un cuplu stă în terapie între 4-6 luni, iar mulţi dintre parteneri aleg să rămână apoi în terapia de dezvoltare personală.

„Spre deosebire de acum zece ani, percepţia cuplurilor asupra terapiei s-a schimbat foarte mult. Astăzi, protagoniştii conştientizează necesitatea unui psihoterapeut care să-i ajute să depăşească anumite obstacole sau anumite perioade stresante. Important este să înveţi să repari ce s-a stricat pentru a regăsi armonia”, adaugă psihoterapeutul Oana Nicolau.

„Am lucrat în terapie cu doi parteneri care aveau dificultăţi reale în ceea ce priveşte comunicarea dintre ei. În timpul certurilor, îşi adresau cuvinte urâte, fără să-şi imagineze cât de greu cântăreau ele, aşa că pe prima parte din terapie ne-am concentrat pe cuvintele magice. În timpul acestor antrenamente, au constatat cu bucurie, dar şi cu surprindere, că certurile dintre ei s-au rărit şi s-au diminuat în intensitate ”, mai spune psihoterapeutul.

Lupta nu trebuie însă să înceteze niciodată. „Întâlnesc uneori cupluri care îmi spun că nu mai au energie să facă ceva pentru relaţie, iar asta pentru că şi-au consumat-o făcând lucruri care au distrus legătura. La fel ca iubirea, şi energia este o sursă din noi, inepuizabilă. Toată energia pe care o aduc doi parteneri atunci când au încredere în ei înşişi, dar şi unul în celalalt, poate genera adevărate miracole pentru relaţia lor’’, subliniază Oana Nicolau.

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea “A de la Armonie” care scoate la lumină poveştile celor 1000 de cupluri care au ajuns la ea în cabinet. „Ideea cărţii a venit din iubire pentru oameni şi pentru problemele pe care aceştia le au. Viaţa de cuplu ne aduce împlinire şi trasează zâmbete şi bucurie pe chipurile noastre. Volumul are la bază poveştile reale din cabinet”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

 

Citește și: