Diana MARCU
Mădălina CHIŢU
Ramona LOZNIANU
10715 vizualizări 8 mar 2015

Două femei de 27 ani, respectiv 29 de ani, o alta de 37 şi o a patra de 45 de ani, toate cunoscute românilor, fac astăzi un gest - mărturisindu-şi MAMA. Mesajul lor este şi mesajul tău?

Anca Dumitra, actriţă: "Când râde mă bucură, pentru că atunci când râde e ca o fetiţă"

"Sper ca fotografia să fie potrivită. Din păcate, majoritatea o surprind pe mama alături de altcineva, ori la o altă vârstă", spune Anca Dumitra, 27 de ani, actriţa cunoscută românilor din serialul de comedie Las Fierbinţi. "Mama locuieşte la Craiova şi nu este tocmai o specialistă în tehnologie, aşa că o să văd cum o conving să îmi trimită o fotografie", spune tânăra actriţă.

Anca Dumitra, actriţă. A făcut patru ani de balet, şi-a încercat norocul în modelling şi a-nceput să joace în piese de teatru încă din liceu. În facultate a jucat în scurtmetraje studenţeşti şi în lungmetrajul “Copilăria lui Icar”. Rolul Gianina din serialul Las Fierbinţi reprezintă debutul ei în televiziune

Îi simţi în voce bucuria că i-ar putea face o surpriză celei cu care vorbeşte zilnic la telefon. Nu spune cum a reuşit să facă rost de această imagine care-i surprinde mama, pe Eugenia Dumitra, zâmbind. A reuşit şi gata.

Eugenia Dumitra, mama actriţei Anca Dumitra. Foto: arhiva personală

"Datorită ei îmi trăiesc astăzi visul", spune Anca Dumitra, care a lăsat de mai bine de 9 ani Craiova natală pentru a-şi juca rolul la Bucureşti, unde a absolvit şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale, secţia Actorie.

"Mamei mele nu cred că am să pot să îi mulţumesc vreodată pe deplin, aşa cum simt şi aşa cum îmi doresc pentru toata iubirea, prietenia şi susţinerea sa necondiţionată", spune actriţa.

"Pentru mine, ea este eroina vieţii mele. E autentică, pură din cap până în picioare. Şi e sensibilă şi delicată ca o floare, cea mai frumoasă floare. Când râde mă bucură, pentru că atunci când râde e ca o fetiţă.

Tot ce este mai important în viaţă e mai presus de cuvinte, însă de la mama am învăţat ce înseamnă să ai vorbele potrivite şi înţelepte care să dea curaj şi frumuseţe gândurilor şi viselor. Eu îmi trăiesc visul pentru că mama mi-a dat încredere; datorită ei, eu am gând bun şi fapta dreaptă, şi asta pentru că la mama nu se poate altfel; la ea, totul pare cu adevărat simplu şi de înfăptuit. Şi o cred pe cuvânt!

Mă rog la Dumnezeu să-i dea sănătate, ei şi tatălui meu, o viaţă lungă, fericită şi liniştită împreună, alături de copii şi de nepoţi. Şi-mi mai doresc să îi aduc bucurie în suflet zi de zi, de zi, de zi! Un 8 martie minunat mamei mele şi tuturor mămicilor lumii!", este mesajul Ancăi Dumitra pentru cea care i-a dat viaţă.

Dana Rogoz: Îi mulţumesc mamei pentru toată grija pe care mi-a purtat-o

Am cunoscut-o mai intâi ca Abramburica, am redescoperit-o apoi cu plăcere în câteva seriale de televiziune, iar astăzi, la 29 de ani, vedem în ea o femeie care se poate considera împlinită. A reuşit să-şi întemeieze o familie alături de regizorul Radu Dragomir, este mama unui băieţel care de curând a împlinit un an, iar din punct de vedere profesional se poate spune că reuşeşte să se dedice lucrurilor care îi fac cu adevărat plăcere.

 

În tot acest timp, mama i-a fost mereu aproape. Şi încă este acolo pentru Dana are nevoie în continuare de ea, mai ales de când a devenit, la rândul ei, mamă, lucru pentru care îi este profund recunoscătoare.

“Îi mulţumesc mamei mele pentru toată grija pe care mi-a purtat-o de când m-am născut şi până am devenit la rândul meu mamă, dar şi pentru grija pe care i-o poartă acum nepotului. La mulţi ani, mama!”

Mama Danei Rogoz alături de fiica, respectiv nepotul ei, Vlad, în momentul în care au împlinit aceeaşi vârstă: un an.  (Sursă foto: Arhivă personală/danarogoz.one.ro)

Lecţia învăţată de Andreea Raicu de la mama ei: "iubirea inseamna sa ierti, sa nu judeci, sa fii tolerant"

"O iubesc pe mama pentru că, indiferent ce s-a întâmplat, mi-a fost alături mereu", spune Andreea Raicu, cea care se prezintă în scris, pe blogul personal, ca fiind "un om norocos".

Mamă şi fiică. Arhiva personală a Andreei Raicu

"Am avut şi noi perioade şi mai bune, dar şi mai dificile, însă de fiecare dată am reuşit să găsim punctul comun care să ne împace, pentru că am pus dragostea, respectul şi înţelegerea mai presus de orice. Asta este, de fapt, tot o lecţie pe care am învăţat-o de la ea: iubirea înseamnă să ierţi, să nu judeci, să fii tolerant", crede Andreea Raicu, la 37 de ani.

Fotografie de vacanţă. Imaginea a fost realizată în Franţa. Arhiva personală a Andreei Raicu

În urmă cu an, pe blogul personal, ea a rememorat prima şedinţă foto pe care a realizat-o împreună cu mama ei, pentru o companie de cosmetice. Scria atunci despre emoţii şi despre dorinţa mamei ca fotografiile să iasă perfect.

Arhiva personală Andreea Raicu

"Am început să pozăm şi când a văzut că şi cei din spatele aparatului de fotografiat erau multumiţi de ce vedeau, s-a relaxat şi ea. Iar când a văzut rezultatul a fost de-a dreptul fericită!

Am terminat de pozat, dar eu mai aveam de făcut câteva cadre singură. Mama a rămas câteva minute; în loc să se pregătească să plece, nu a putut să-şi ia ochii de la mine. Pur si simplu mă sorbea din priviri.  Cei din jur erau impresionaţi de fascinaţia cu care mă privea pozând… Îmi urmărea fiecare gest, fiecare privire, fiecare mişcare de parcă nu mă mai văzuse niciodata pozând.

Şi, de fapt, am realizat că mama mea nu m-a văzut niciodată pozând în cei peste 20 de ani de când am început să fiu în faţa camerelor de fotografiat. Atunci am realizat că bucuria ei cea mai mare în ziua aceea nu a fost că a pozat alături de mine, ci că m-a putut vedea pozând. M-a impresionat enorm când am auzit-o cum le spunea celor din echipă că parcă nici nu-i vine să creadă că eu sunt fata ei", a povestit prezentatoarea tv pe blogul personal.

Mihaela Bilic: „Înveţi să trăieşti şi să fii un om frumos tot de la mama”

Fiica unui biolog şi a unui inginer electronist, Mihaela Bilic este probabil cel mai cunoscut medic nutriţionist din România. Spune însă că persoana care i-a îndrumat pe paşii pe calea pe care singura şi l-a ales încă din copilărie - pe când făcea injecţii păpuşilor primite de Crăciun, fost mama ei. "A rămas alături de mine în cele mai grele momente. Şi mă surprinde de fiecare dată şi, mai ales, când mă aştept mai puţin. Ultima surpriză pe care mi-a făcut-o a fost în urmă cu câteva zile. Mă pregătesc să îmi deschid noul cabinet şi mama mi-a comandat canapele. Nu puteau fi unele mai bune. Sunt perfecte. Le-a comandat din Franţa”, spune pentru gândul medicul nutriţionist.   

Foto: Publimedia / Silviu Matei

Mama Mihaelei Bilic are astăzi 83 de ani şi a condus, biolog de profesie fiind, Secţia de Seruri şi vaccinuri la Institutul Cantacuzino.

Foto: Arhivă personală Mihaela Bilic // Mihaela Bilic împreună cu mama ei la final de clasa a IV, la festivitatea de premiere 

Ei îi datorează Mihaela Bilic ceea ce este astăzi şi îi mulţumeşte pentru sacrificiile făcute. ”Te simţi iubit, îngrijit, ascultat, protejat, alinat, încurajat pentru că e mamă. Înveţi să trăieşti şi să fii un om frumos tot de la mama. Treci peste greutăţi şi te bucuri de reuşite alături de mama. Exişti pentru că e ea. Eşti totul pentru ea. La mulţi ani, mama mea!”

Citește și: