404 vizualizări 16 feb 2011

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii atât în România, cât şi la nivel mondial. Conform ultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare rămân în topul afecţiunilor cu cea mai mare rată a mortalităţii.
Statisticile preconizează că la nivel mondial, până în anul 2030, 23.6 milioane de oameni vor muri din cauza afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, s-a identificat că principalele cauze pentru apariţia a peste 80% din cazurile de boli cardiovasculare sunt alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul şi fumatul.
Strategiile recomandate în raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de reducere a prevalenţei bolilor cardiovasculare la nivel mondial, vizează eliminarea acestor factori de risc. Specialiştii insistă pe reechilibrarea alimentaţiei prin adoptarea unui comportament alimentar sănătos ce presupune consumul zilnic de fructe şi legume, evitarea alimentelor bogate în grăsimi, sare şi zahăr şi păstrarea greutăţii normale. În aceeaşi măsură, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, la fel de importante sunt şi activităţile fizice regulate şi evitarea fumatului activ şi pasiv.
Alcoolul este un alt factor care duce la apariţia bolilor de inimă. Potrivit experţilor în nutriţie, acest tip de băutură are 7 kilocalorii pe gram, însă nicio valoare nutritivă, stimulând metabolismul spre sinteză şi depozitarea de grăsimi.
Specialiştii precizează că băuturile alcoolice sunt metabolizate exclusiv în ficat, ducând la creşterea nivelului de colesterol "rău" şi a trigliceridelor din sânge. Mai mult, pot determina boli hepatice sau afecţiuni cardiovasculare. În plus, alcoolul deshidratează organismul, deoarece blochează eliberarea de vasopresină (n.r. - hormon secretat de lobul posterior al hipofizei, care contractă arterele, măreşte tensiunea arterială şi inhibă eliminarea apei prin rinichi), iar urina va fi diluată şi eliminată în cantitate mare.

Citește și: