1346 vizualizări 29 ian 2008

Dacă v-aţi hotărât să vă construiţi o casă, trebuie neapărat să introduceţi în buget şi arhitectul. Costul unui proiect arhitectural diferă în funcţie de mărimea casei. „La o casă cu o suprafaţă desfăşurată de 140 de metri pătraţi pe două nivele şi la un preţ minim de construcţie pe metru pătrat de 500 de euro, se ajunge la 70.000 de euro pentru construcţia acestei case. Din această valoare, 5% îi revine arhitectului, adică 3.500 de euro,” afirmă Ovidiu Popescu, arhitect. Un alt exemplu ne este dat de arhitectul Mihai Codreanu: „Pentru o locuinţă cu o suprafaţă desfăşurată de 200 de metri pătraţi, costurile unui proiect de arhitectură pot ajunge până la 4.000 de euro, adică 20 de euro pe metru pătrat.”

Arhitectul Marian Iliescu spune că valoarea medie a onorariului pentru un proiect de casă nouă ajunge la 5,6% din valoarea construcţiei, în timp ce pentru o casă la roşu costul poate ajunge la 6,7%.

Tarif mai mare pentru o locuinţă mai mică

Tarifele impuse de Ordinul Arhitecţilor din România sunt obligatorii. Acestea pornesc de la 5% şi pot ajunge la un maxim de 9% din valoarea totală a locuinţei, potrivit lui Adrian Popescu. Cote mari ale onorariului arhitectului pot fi pentru lucrările mai mici, în timp ce pentru proiectele mai mari se percepe un cost cuprins între 2-4%. Pentru cei care dezvoltă o construcţie a cărei valoare ajunge la un milion de euro, arhitectul este plătit cu 3-5% din valoarea totală a construcţiei. Pentru o construcţie mai mică, de 40.000 de euro, arhitectul este plătit cu 5-8% din valoarea clădirii, iar pentru construcţiile care depăşesc suma de 30 de milioane de euro, aceştia pot primi un maxim de 4%.

Avizele, maximum 2.000 de euro

Durata elaborării unui plan arhitectural depinde de dimensiuni şi cerinţele clientului. Dacă este vorba de o casă cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, elaborarea proiectului poate dura de la trei luni de zile până la o jumătate de an în cazul celor mai mari. Doar primirea avizului de construcţie durează 30 de zile. Pe lângă banii plătiţi arhitectului, mai trebuie plătite toate avizele de care este nevoie pentru construirea unei locuinţe, care pot ajunge la un maximum de 2.000 de euro în cazul exemplului de mai sus.

Arhitecţii vă sfătuiesc să luaţi în calcul şi banii pentru gră­dină. „Majoritatea celor care îşi construiesc o casă nu alo­că banii pentru amenajarea grădinii. Acesta este un proiect separat, în care se analizează terenul, ce fel de vegetaţie este potrivită, după care se alocă un buget cuprins între 5 şi 10% din valoarea construcţiei. În Franţa, de exemplu, primăriile îi obligă pe oameni să-şi aloce un buget pentru grădină; şi la noi există, dar nu se respectă,” spune arhitectul Vlad Cojocaru.

Cine dictează preţul

Ordinul Arhitecţilor din Româ­nia stabileşte regulat taxele mini­me care trebuie percepute de fiecare arhitect în parte. În cazul în care acestea nu sunt respectate, respectivii arhitecţi riscă să îşi piardă dreptul de a profesa. „Există mulţi arhitecţi care lucrează la preţuri de dumping şi strică piaţa; prin urmare, unii dintre ei şi-au pierdut dreptul de a mai practica această meserie,” povesteşte arhitectul Vlad Cojocaru. Printre avantajele angajării unui arhitect se numără şi scutirea proprietarului de drumurile lungi pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a celui de construcţie.

Printr-o procură, acesta poate fi împuternicit de client pentru a face toate demersurile necesare obţinerii acestor avize, însă cotra cost. Adrian Popescu spune că în România tarifele sunt mult mai mici decât în alte ţări, unde ajung şi la 10 -15% din valoarea totală a construcţiei. Un dezavantaj ar fi că la noi plata se face pe tranşe în timpul construcţiei, în timp ce în alte ţări plata se face la finalizarea locuinţei.

„Majoritatea celor care îşi construiesc o casă nu alocă banii pentru amenajarea grădinii. Acesta este un proiect separat pentru care se alocă un buget cuprins între 5 şi 10% din valoarea construcţiei. În Franţa, de exemplu, primăriile îi obligă pe oameni să-şi aloce un buget pentru grădină; şi la noi există recomandări, dar nu se respectă” - Vlad Cojocaru, (arhitect)

Citește și: