Silviu Bănilă
221 vizualizări 4 oct 2018

Fotografiile din lagărul Stalag IV-B îi prezintă pe soldaţii englezi relaxându-se la un spectacol cu travestiţi, după ce şi-au îngropat camarazii executaţi de gărzile naziste, scrie Daily Mail.

Terry Hunt, un prizonier britanic, a construit singur camera foto, chiar în timpul detenţiei şi a ascuns-o într-o biblie, singurul element expus fiind obiectivul aparatului. Lagărul aflat lângă Dresden se afla în estul Germaniei, fiind unul din cele mai mari din timpul naziştilor, cu 30.000 de prizonieri.

Hunt a avut cartea mereu la el şi a realizat fotografiile incredibile, asumându-şi un risc uriaş. Una din fotografii ilustrează funeraliile unui soldat britanic, care a fost executat de nazişti, după ce a încercat să evadeze.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

Mai mulţi soldaţi germani oferă un onor lângă sicriu - chiar dacă sunt responsabili pentru moartea britanicului - şi trag salve în aer. Într-o altă fotografie vedem un nor de fum, care s-a ridicat după prăbuşirea unui bombardier american. Alte ipostaze sunt optimiste şi prezintă un spectacol de travesti, pus la cale de prizonierii de război britanici.

Alte ipostaze arată diferenţa pe care germanii o făceau între prizonierii britanici, polonezi şi ruşi. În timp ce britanicii dau la schimb alimentele pe ţigări, ruşii scormonesc în conservele goale.

Ruşii primesc supă de la prizonierii britanici şi un bărbat chiar strânge coji de cartofi într-o căciulă. Hunt a fost cameraman înainte de război şi s-a înrolat în forţele ariene RAF pentru a realiza reportaje.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

El era îmbrăcat într-un sergent al aviaţiei britanice, atunci când a fost prins. Într-o altă imagine se observă cu Hunt ascunde camera foto în biblia respectivă.

Stalag IVB a fost inaugurat în septembrie 1939 şi în momentul eliberării de către trupele sovietice, în aprilie 1945, înregistra 30.000 de prizonieri, înghesuiţi în condiţii insalubre. Dintre aceştia, 7.250 erau britanici.

Imaginile au fost strânse într-un album de către un alt prizonier de război, David Courtney, din Escadrila 102 a Royal Air Force. Germanii au doborât bombardierul Halifax în care se afla acesta în 20 ianuarie 1944, deasupra Berlinului.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

Courtney a supravieţuit condiţiilor din lagăr, iar albumul vine însoţit de o scrisoare datată 24 mai 1945, către doamna Courtney, posibil soţia sa, căreia îi transmite că se simte bine şi a aterizat în siguranţă în Anglia, urmând să ajungă curând acasă.

Albumul cu 39 de fotografii a fost vândut de un colecţionar privat prin intermediul Peter Wilson Auctioneers, din Nantwich, Chesire. Chris Large, evaluator în cadrul casei de licitaţie, a declarat: „Este un album fenomenal din lagăr, asamblat de prizonierul David Courtney.

Există imagini cu prizonieri francezi, ruşi, un grup teatral, o scenă cu înmormântarea unui soldat britanic împuşcat de nemţi”. Albumul va fi scos la licitaţie în data de 11 octombrie la un preţ de pornire de 500 lire sterline.

foto: captură youtube.com

Citește și: