84 vizualizări 25 ian 2008

Celebrul biolog şi om de afaceri american Craig Venter (foto) a anunţat, în urmă cu câteva ore, crearea unor cromozomi sintetici, eliminând astfel poate cea mai mare piedică ridicată de natură în faţa creării unor forme de viaţă artificială.

Venter şi echipa lui au publicat în revista Science cercetarea despre recrearea în laborator a întregului genom al bacteriei Mycoplasma genitalium. Lanţul genetic al organismului a fost refăcut în întregime cu ajutorul elementelor chimice din laborator.

Secvenţa ADN rezultată conţine 582.000 de perechi de cromozomi – cea mai complexă structură realizată până acum (de 20 de ori mai complexă decât orice altă structură artificială realizată vreodată). Echipa cercetătorilor, condusă de laureatul Nobel Hamilton Smith şi-a început munca prin construirea unor lungi şiruri ADN – fiecare dintre ele reprezentând o copie a unui sfert din întregul genom al bacteriei.

Apoi, şirurile au fost inserate în celule de drojdie de bere, care au lipit astfel şirurile între ele pentru a recrea întregul genom. După ce a trecut şi acest prag, echipa cercetătorului de la J Craig Venter Institute din Maryland, SUA, a anunţat că va face şi pasul următor.

Acesta constă în transplantarea ADN-ului sintetic într-o celulă naturală, în speranţa că, astfel, viaţa artificială va prelua „controlul” (că va reuşi să controleze creşterea şi înmulţirea celulei). În cele din urmă, va fi astfel creată o nouă formă de viaţă.

Echipa lui Venter a demonstrat deja că transplantarea genomului unui anumit tip de bacterie în celulele unei alte specii creează o nouă specie, aşa că inserarea de material artificial poate avea rezultate şi mai spectaculoase.

Oamenii de ştiinţă au încercat să afle şi care este cel mai mic număr de gene necesarpentru crearea de viaţă artificială. În cazul bacteriei pomenite, există 485 de gene, dar 100 dintre ele nu sunt esenţiale.

Informaţiile le vor folosi biologilor pentru a depista care este cea mai eficientă formă de viaţă posibilă – care, cu cel mai mic număr de gene, să poată să crească şi să se înmulţească. Ea poate oferi răspuns la chestiuni grave precum sursele de energie ori poluarea – un astfel de organism poate fi creat, de pildă, pentru a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă sau...pentru a produce carburanţi! (E.F.)

Citește și: