745 vizualizări 7 mar 2018

Soţul ei, Kym Illman a spus pentru BBC că şi-au dat seama că în sticlă se află nişte hârtie, dar n-au avut nici cea mai vagă idee ce este până când nu au dus-o acasă şi au uscat-o în cuptor. Specialiştii au confirmat ulterior că este vorba despre un mesaj autentic expediat de pe o navă germană. 

Biletul din sticlă, datat 12 iunie 1886, a fost aruncat în apă de pa vaporul nemţesc numit Paula care a făcut parte dintr-un experiment mai larg realizat de Observatorul Naval German cu referire la rutele de navigaţie şi comerţ pe apă. Anterior, recordul pentru cel mai vechi mesaj într-o sticlă găsit vreodată era de 108 ani - de la trimiterea şi până la găsirea lui. 

„Tonya a văzut că pe jos era foarte mult gunoi, aşa că s-a gândit să mai adune din deşeuri", a spus Illman pentru BBC. A găsit sticla şi a luat-o gândindu-se că s-ar putea să arate bine pe raftul ei pentru cărţi, a adăugat acesta. Apoi, femeia i-a dat obiectul iubitei fiului său, cea care a descoperit înăuntru ceva ce părea o ţigaretă din foi, rulată şi acoperită cu nisip. Tonya a încercat să dezlege legătura din jurul hârtiei, dar era foarte fragilă, aşa că cei doi soţi au luat-o acasă şi au pus-o pentru câteva minute în cuptor ca să se usuce. „Apoi am desfăcut-o şi am văzut că scrie ceva pe ea, cu toate că în acel moment nu puteam vedea încă cerneala şi scrisul de mână, dar se zărea o tipăritură care spunea ca cel ce găseşte mesajul să contacteze Consulatul German". 

„Este incredibil, dar la o căutare prin arhivele nemţeşti s-a descoperit jurnalul meteorologic al vasului Paula, unde exista o însemnare datată chiar 12 iunie 1886, făcută de căpitan, în care se vorbea despre o sticlă aruncată peste bord. Data şi coordonatele corespund întocmai celor marcate pe mesajul găsit în Australia", a spus un specialist care a analizat descoperirea. 

 

Citește și: