Alexandra PELE
1521 vizualizări 8 apr 2011

O echipă de arheologi din Cehia a descoperit rămăşiţele unui bărbat care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, despre care se crede că ar fi primul "homosexual al cavernelor", scrie ziarul britanic The Telegraph. Concluzia cercetătorilor se bazează pe maniera în care a fost înmormântat bărbatul - după un ritual rezervat în mod obişnuit femeilor care au trăit în perioada respectivă.

Osemintele acestuia au fost găsite într-o suburbie a capitalei Republicii Cehe, Praga. Arheologii estimează că el ar fi trăit între 2900-2500 înaintea erei noastre, în epoca neolitică, o perioadă de tranziţie de la neolitic la epoca bronzului, caracterizată prin folosirea uneltelor de aramă curată şi de piatră sau os. Bărbatul, reprezentant al culturii Corded Ware, a fost găsit pe partea stângă, cu capul spre est, iar la picioarele sale se aflau mai multe ulcioare. "Graţie istoriei şi etnologiei ştim că oamenii din această perioadă îşi luau în serios riturile funerare, deci este foarte puţin probabil ca această poziţionare să fi fost o greşeală", a explicat arheologa Kamila Remisova Vesinova, coordonatoarea echipei. În cadrul culturii Corded Ware, bărbaţii erau îngropaţi pe partea dreaptă, cu capul îndreptat către vest, alături de arme, ciocane şi cuţite de piatră, precum şi de mai multe porţii de mâncare şi băutură care să-i însoţească pe lumea cealaltă. "Este mult mai probabil ca bărbatul să fi avut o orientare sexuală diferită", spune Vesinova, care susţine că poziţionarea nu poate fi una întâmplătoare.

"Credem că bărbatul este unul dintre primii oameni care poate fi descris ca aparţinând <<celui de-al treilea gen>> sau ca fiind <<transsexual>>", a precizat şi arheologa Katerina Semradova, în cadrul unei conferinţe de presă. Arheologii au mai descoperit în trecut un caz similar, în care o femeie din epoca mezolitică fusese înmormântată precum un războinic. De asemenea, riturile funerare ale şamanilor din Siberia, dar şi ale vracilor erau similare cu cele ale femeilor, însă mormintele lor erau decorate cu accesorii scumpe, adecvate poziţiei sociale. Arheologii au tras concluzia că mormântul bărbatului găsit într-o suburbie a Pragăi oferă indicii care susţin teoria că "bărbatul a fost cel mai probabil homosexual sau transsexual", spune Semradova.

Citește și: