Ionela SAMOILĂ
1756 vizualizări 22 mar 2012

O grupare de 250 de corpuri cereşti cu o formă mai puţin obişnuită a fost localizată de curând la 70 de milioane lumină distanţă de către o echipă de astronauţi, scrie Daily Mail.

Constelaţiile descoperite până acum în Univers au fie formă eliptică, fie spiralată, fie lenticulară. Cea descoperită de curând de către o echipă compusă din cercetători australieni, germani, elveţieni şi finlandezi seamănă cu un paralelipiped.

“Este unul dintre acele lucruri care te fac să zâmbeşti, pentru că nu au cum să existe. Pentru că nu te aştepţi să existe. E ca Turnul din Pisa sau descoperirea unei specii exotice care sfidează legile naturii”, a declarat profesorul Alister Graham de la Universitatea Swinburne din Australia.

Galaxia a fost detectată de telescopul spaţial japonez Subaru în mod întâmplător. Totuşi, astronauţii cred că forma galaxiei nu este complet paralelipipedică, dar nici sferoidală. Aceasta ar arăta mai degrabă ca un disc umflat sau ca un cilindru cu diametrul foarte mare şi cu înălţimea mică.

„Este posibil ca ea să se fi format în urma coliziunii dintre două galaxii spiralate”, spune profesorul Duncan Forbes, de la Swinburne.

Specialiştii vor analiza noua galaxie şi vor publica rezultatele cercetării în Jurnalul de Astrofizică

Citește și: