1080 vizualizări 6 ian 2012

Oamenii de ştiinţă au reuşit să facă un dispozitiv special care poate ascunde de ochii privitorului anumite evenimente, informează Daily Mail.

Invenţia poate să ascundă evenimente care se petrec timp de 40 de picosecunde, o picosecundă fiind a mia parte dintr-o miliardime de secundă. Totul este posibil graţie unui mecanism care grăbeşte sau încetineşte deplasarea anumitor segmente dintr-un fascicul de lumină prin intermediul unor lentile. Diferite părţi ale unui fascicul de lumină sunt comprimate între acele lentile, astfel că o parte din informaţia vizuală nu poate fi detectată şi percepută de ochii privitorului.

Totuşi, tehnica funcţionează doar pentru 40 de picosecunde, aşadar poliţiştii pot sta liniştiţi că răufăcătorii nu vor putea abuza de această metodă pentru a-şi ascunde faptele. În schimb, această descoperire ar putea fi folosită în securizarea sistemelor de comunicaţii care folosesc fibra optică.

Oamenii de ştiinţă cred că această tehnică ar putea fi combinată cu cele mai recente descoperiri din domeniul opticii, pentru a masca un eveniment atât în timp cât şi în spaţiu.

Direcţiile viitoare vor fi orientate spre mărirea timpului în care anumite lucruri pot deveni invizibile până la ordinul microsecundelor şi milisecundelor. Printr-o ilustraţie făcută publică de Universitatea Cornell încă de anul trecut, oamenii de ştiinţă au demonstrat eficienţa acestei tehnici care nu doar că maschează prezenţa unui obiect, dar poate ascunde un întreg eveniment, manipulând modul în care percepem timpul.

Efectul se obţine prin folosirea unor lentile speciale care divizează fasciculele luminoase în în secvenţe mai accelerate sau mai lente, creând o nouă ordine în felul în care se derulează timpul. Spre deosebire de alte dispozitive care fac lucrurile să fie invizibile împrăştiind lumină în jurul lor, această nouă invenţie se va baza pe comprimarea luminii care trece printr-un cablu cu fibră optică dotat cu lentile speciale, menite să accelereze sau să încetinească difuzarea fasciculelor, acestea fiind reţinute pentru o scurtă perioadă de timp.

Ionela Samoilă

Citește și: