Elvira Gheorghita
Marian SULTĂNOIU Departamentul Life
14658 vizualizări 25 ian 2012

Actorul Emil Hossu (70 de ani) a decedat, miercuri seară, medicii SMURD neputând să-l resusciteze după intrarea în stop cardio-respirator. Actorul se afla în cabina sa de la Teatrul Notarra. El ar fi urmat să joace în această seară, la ora 19.30, în piesa "Aniversarea", în regia lui Vlad Massaci.

Decesul a fost declarat la 19.13. Echipajul SMURD a fost solicitat la Teatrul Nottara din Bucureşti în jurul orei 18.30. Coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa, a spus că medicii au fost chemaţi pentru că actorul Emil Hossu a leşinat, nemaifiind conştient.

Medicii l-au găsit pe actor în stop cardio-respirator şi au început manevrele de resuscitare, care însă nu au reuşit.

Actorul Dan Bordeianu, care ar fi trebuit să urce pe scenă în această seară, alături de Emil Hossu a vorbit despre împrejurările în care s-a întâmplat nefericitul eveniment. "Emil Hossu este o pierdere uriaşă pentru Catrinel Dumitrescu (n.r. soţia lui) şi pentru toată lumea. Ne pregăteam pentru piesă. S-a întâmplat dintr-o dată. Ambulanţa a venit în 10 minute. Oamenii şi-au făcut datoria", a spus Bordeianu, care a mai mulţimit presei pentru discreţia de care va da dovadă.

Mircea Diaconu a declarat că medicii de la SMURD l-au resuscitat timp de 40 de minute. "A căzut secerat. Hossu este Hossu. Era un băiat minunat, un băiat de zahăr. Era un coleg bun. Este extrem de durereaso pierderea sa. Suntem bulversaţi", a declarat Mircea Diaconu. Acesta a mai precizat că Hossu nu părea să aibă probleme de sănătate, "părea un om aparent sănătos".

Vladimir Găitan spune că Emil Hossu a fost un prieten desăvârşit şi un actor minunat: "Milică, Milică al nostru s-a dus. Era prietenul meu bun şi drag. Sunt întors pe dos, nu mă aşteptam. Era ultimul lucru la care mă puteam gândi. Era ultimul om pe care mi-aş fi dorit să-l pierd. Mi-a fost un prieten foarte drag, am jucat împreună şi la Nottara şi în multe filme". El crede că Emil Hossu era plin de viaţă, se implica în ceea ce făcea şi juca foarte mult. "El era foarte verde, era un maramureşean frumos, fără semne că ar fi ceva. Dar asta ne este viaţa. Avem o generaţie care ne-am cam făcut datoria, uşor, uşor ne retragem", a spus cu tristeţe Vladimir Găitan.

Ultima apariţie publică a lui Emil Hossu a fost la mitingul USL de joia trecută.

Medicii de la SMURD i-au acordat îngrijri medicale soţiei lui Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu

Medicii de la SMURD i-au acordat îngrijri medicale soţiei lui Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, afectată după aflarea veştii decesului actorului. Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat, pentru Mediafax, că medicii îi acordă îngrijri lui Catrinel Dumitrescu, mai mult ca suport psihic şi moral. "Nu este vorba de o suferinţă gravă a doamnei Hossu, ci mai mult de suport psihic şi moral după aflarea veştii decesului lui Emil Hossu", a spus Opriţa. Acesta a subliniat că nu se pune problema transportării la spital a actriţei Catrinel Dumitrescu.

Emil Hossu (70 de ani) a fost actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care "Toamna bobocilor", "Iarna bobocilor", Accident", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Balanţa".

Emil Hossu s-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, dar declara presei "Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme".

Întrucât tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945, toată familia sa a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de an şi trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinţii s-au întors in România. Casa, o fabrică de aţă şi maşina le fuseseră confiscate. În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forţată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu şi-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.

Pentru că nu avea "origine sănătoasă", Emil Hossu a reuşit să intre la Academia de Teatru şi Film abia din a treia încercare.

Emil Hossu este cunoscut în special datorită carierei sale cinematografice, însă primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. De asemenea, el a fost actor al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Printre filmele în care a jucat Emil Hossu se numără: "Triunghiul Morţii (1999), "Une mère comme on n'en fait plus" (1997), "Punctul zero" (1996), "Straniul paradis" (1995), "Cel mai iubit dintre pamânteni" (1993), "Liceenii în alertă" (1993), "Oglinda" (1993), "Balanţa" (1992), "Harababura" (1990), "Un Studio în căutarea unei vedete" (1988), "Să-ţi vorbesc despre mine" (1987), "Cale liberă" (1986), "Totul se plăteşte" (1986), "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Secretul lui Nemesis" (1985), "Vara sentimentală" (1985), "Eroii n-au vârstă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Convoiul" (1981), "Bună seara, Irina" (1980), "Iarna bobocilor" (1977), "Regăsirea" (1977), "Toamna bobocilor" (1975), "Aventurile lui Babuşcă" (1973), "Simpaticul domn R" (1969) etc.

El a fost cunoscut şi pentru rolurile din spectacole de teatru, printre care se numără: "Aniversarea", "Blocaţi în dormitor", "Capul de Răţoi", "Clipe de viaţă", "De trei ori dragoste", "Doamna nevăzută", "Doi pe o bancă", "În piaţa Vladimir", "Miciuna din mine", "Nu vorbiţi cu actorii", "O familie trăznită", "Omul cu mârţoaga", "Omul hazardului", "Special sânge". De asemenea, Emil Hossu a jucat în numeroase spectacole de teatru radiofonic.

A fost căsătorit cu actriţa Catrinel Dumitrescu.

Citește și: