130 vizualizări 28 mar 2008

Cândva pe la mijlocul anilor ’90, un domn cu chelie şi ochelari îşi facea apariţia pe micile ecrane din România. Surprinzător, pentru că nu era un spectacol de divertisment sau un talk-show politic, emisiunea zilnică a omului cu ochelari a ajuns rapid să aibă mare audienţă. “Doar o vorbă să-ţi mai spun” era o emisiune de 5 minute, despre folosirea corectă a limbii române, care aduna zilnic milioane de spectatori în faţa micului ecran. În 1995 ea a fost difuzată mai întâi la Tele 7 ABC, apoi între 1995 şi 1996 la Pro TV. A fost reluată sub titlul "Doar o vorbă săţ-i mai spun" la TVR între 1996 şi 1999 şi încă odată tot la postul public în 2006, dar de data aceeasta nu a mai avut succes. Emisiunea, pentru care lingvistul a luat şi 3 premii, l-a propulsat pe George Pruteanu de la statutul de profesor universitar, cunoscut doar în mediile culturale, la statutul de vedetă.

Absolvent de litere, doctor în filosofie, Pruteanu a scris înainte de 1989 articole şi eseuri pentru diverse reviste literare. După 1990 a colaborat cu Expres, Evenimentul Zilei şi Dilema. În ’96, a decis să intre şi în politică şi a fost ales senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. După 2 ani a demisionat din acest partid şi în 2000 a candidat la Senat din partea Partidului Social Democrat. A fost ales, dar trei ani mai târziu a demisionat şi din PSD, pentru a se alătura Partidului România Mare. A mai candidat odată pentru un loc în Parlament, dar nu a mai fost ales.

Activitatea sa politică, apariţiile sale publice se leagă de un singur lucru: apărarea limbii române. În 1997, a introdus un proiect de lege, devenit cunoscut ca “Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea a fost adoptată de parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

George Pruteanu era cunoscut şi pentru atitudinea sa critică faţă de industria de divertisment din România. În perioada 2005–2007, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Publice, dar activitatea sa continuă din 1972 şi până în 2008 a fost critica literară. Este autor a cinci cărţi şi traducător. Cea mai importantă dintre operele traduse este Infernul lui Dante.

Născut în 1947, George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă.

Citeşte aici şi Lingvistul George Pruteanu a decedat

Citește și: