Silviu Bănilă
4632 vizualizări 9 feb 2016

Decesul lui Artur Fischer a fost anunţat de compania sa, Fischer Group.

Fischer, un lăcătuş şi inventator „compulsiv”, a înregistrat primul brevet în 1947, când a dorit să o fotografieze pe fiica sa nou-născută.

A inventat atunci un mecanism sincronizat care să declanşeze bliţul, atunci când se apasă „trăgaciul” camerei foto, scrie nytimes.com. Dispozitivul lui Fischer a fost cumpărat de Agfa, o companie importantă din domeniul fotografiei şi în următorii 70 de ani, acesta a inventat sute de soluţii pentru problemele tehnice ale oamenilor obişnuiţi.

În 1958, Fischer şi-a pus o întrebare „constructivă”: cum poţi insera un şurub într-un perete de rigips, care să ofere deplină siguranţă de-a lungul timpului? Astfel a inventat diblul de plastic pentru holţşuruburi.

Astăzi, peste 14 milioane de asemenea dibluri sunt produse în toată lumea. Fischer a mai inventat, printre altele, kiturile de modelism Fischertechnik, suporturile pentru pahare cu capace retractabile, duzele de ventilaţie şi un material special comestibil, pentru modelare, realizat din amidon.

Fischer a avut mai multe invenţii decât marele Thomas Edison, care a înregistrat 1.093 patente pe numele său. Pentru munca sa, Fischer a fost recompensat în 2014 cu un premiu European Patent Office.

Artur Fischer s-a născut la data de 31 decembrie 1919, în Tumlingen, care acum face parte din Waldachtal. El a fost fiul unui croitor şi mama sa se ocupa cu apretarea hainelor. Încă din copilărie, părinţii l-au încurajat să-şi urmeze vocaţia tehnică.

Artur a urmat cursurile unei şcoli vocaţionale, la care a renunţat la vârsta de 13 ani, pentru a deveni ucenicul unui lăcătuş în Stuttgart, Germania.

S-a alăturat Tineretului Hitlerist şi s-a înrolat în armata, dorind să devină pilot, deşi era miop, scund şi nu avea diplomă de liceu. A fost instruit ca mecanic al Luftwaffe (aviaţia germană) şi a ajuns la baza din Palatinat, unde Adolf Hitler a făcut o vizită-surpriză, cu ocazia Crăciunului anului 1939.

Fischer a supravieţuit Bătăliei de la Stalingrad, părăsind câmpul de luptă cu ultimul avion şi ulterior, în timpul războiului, a fost prins în Italia, ajungând într-un lagăr pentru prizonieri din Anglia. În 1946, a revenit acasă, unde a lucrat ca asistent la o companie tehnologică. În 1948, şi-a înfiinţat propria companie, Fischer Group, care are acum 42 de subsidiare internaţionale, 4.000 de angajaţi şi vinde 14.000 de produse în peste 100 de ţări.

În Germania, Fischer a devenit celebru pentru kiturile ştiinţifice Fischertechnik - seturi de piese din nylon, cu motoare electrice şi celule fotosensibile, pe care elevii şi cei pasionaţi le foloseau pentru a construi maşinării şi roboţi şi inginerii le utilizau la machete. Primele kituri au fost oferite clienţilor în 1964, sub formă de cadou, dar au devenit atât de populare, încât s-a decis comercializarea lor la scară largă.

Soţia lui Fischer, Rita Gonser, a murit în 2013. În urma sa au rămas fiul Klaus şi fiica Margot Fischer-Weber.

Una din ultimele invenţii ale lui Fischer a fost un gadget cu care poate fi tăiată partea superioară a unui ou de orice mărime. El a sesizat această problemă când un proprietar de hotel s-a plâns că oaspeţii săi, care mănâncă ouă fierte la micul dejun, fac mizerie în bucătărie, de fiecare dată când încearcă să le consume. Era anul 1946. 

Citește și: