5648 vizualizări 10 sep 2016
Este binecunoscut cazul actriţei Leslie Jones, care în luna iunie a scris pe Twitter plângându-se că designerii se feresc să o îmbrace pentru evenimente din cauza formelor sale mai generoase. Cam acelaşi lucru i s-a întâmplat şi lui Bryce Dallas Howard care, în ianuarie, spunea că pentru ceremonia de la Globurile de Aur a fost nevoită să-şi meargă şi să-şi cumpere rochia direct din magazin, de pe umeraş, pentru că niciun creator de modă nu avansase opţiuni pentru silueta ei măsura 6, adică aproximativ 36 în mărimi europene. Recent, revista Vogue a discutat despre acest aspect şi cu Dascha Polanco, starul din serialul „Orange is the New Black”, iar aceasta a mărturisit că îi este foarte dificil să lucreze cu industria modei: „Vreau să dobor această barieră. Chiar dacă port mărimea 8 sau 10 asta nu înseamnă că nu pot arăta la fel de bine ca cineva care poartă măsura 0”, a spus Polanco. 
 
Care este, de fapt, mobilul acestei întregi dispute? Este o problemă strict economică sau o chestiune de perspectivă în care oamenii de modă rămân fixaţi pe vedetele care poartă măsura 0? Ilaria Urbinati, unul dintre stiliştii de top de la Hollywood, care are printre clientele sale multe celebrităţi cu forme generoase, a dezvăluit pentru whowhatwear.co.uk că, în parte, este vorba despre o chestiune financiară.
 
„Designerii, pe motive despre care cred eu că sunt unele financiare, fac doar o mostră din fiecare piesă, aceeaşi care ajunge şi pe podium (pe care o împart stiliştii, editorii de modă şi echipele de vânzări). Aşa că întotdeauna are mărimea potrivită pentru un model, iar vârsta medie a unui manechin în zilele noastre este între 14 şi 19 ani, aşa că, practic, vorbim chiar despre mărimi mai mici decât 0. Nu v-ar veni să credeţi cât sunt de mici aceste mostre, chiar şi cele mai slabe dintre clientele mele au mari dificultăţi să încapă în aceste rochii”, a spus Urbinati. 
 
Aceasta a explicat că, de fapt, marile branduri nici măcar nu produc stocuri pentru vânzarea în magazine înainte să treacă şase luni după ce respectivele colecţii au fost prezentate pe podium, iar acest lucru înseamnă că doar hainele mai vechi sunt disponibile într-o varietate mai mare de măsuri. 
 
„În plus, casa de modă trebuie să plătească pentru acele articole care sunt scoase din stoc, iar bugetul este destul de limtiat. Ar trebui să fii chiar o vedetă şi să obţii foarte multă atenţie din partea presei pentru ca hainele să-şi justifice costul, aşa că pur şi simplu unii stilişti nu vor să ajungă acolo. 
 
În trecut, marile case de producţie şi studiouri de film aveau bugete speciale pentru achiziţionarea de haine, însă, din cauza economiei mondiale vulnerabile, aceste vremuri au trecut. „Trăim într-o cultură a celebrităţilor în care toată lumea se aşteaptă să primească totul pe gratis. Acest aspect este de înţeles, până la un punct, pentru că vedeta devine ca un fel de reclamă mobilă pentru brand”, spune Urbinati, dar este, totuşi, de părere că cineva - designerii, studiourile sau celebrităţile - ar trebui să fie dispus să acopere costurile. 
 
O altă soluţie posibilă? Aceea ce designerii să lucreze cu modele care au vârsta şi silueta femeilor care îşi permit cu adevărat să cumpere hainele respective. „Astfel, vânzările articolelor-mostră ar creşte pentru că s-ar potrivi mai multor femei”, spune stilistul. Despre modul în care ea însăşi îşi alege clienţii, Urbinati spune că alege să lucreze cu oamenii care chiar o inspiră: „acesta este singurul meu criteriu”. 
 

Citește și: