Mihai SCHIAU
46 vizualizări 2 apr 2011

Una din cinci femei britanice sub 24 de ani bea peste şapte beri pe săptămână, iar una din douăzeci - peste patru sticle de vin în decurs de şapte zile, scrie Daily Mail.

Datele au fost publicate de către Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie şi se raportează la "unitatea de alcool", care reprezintă zece mililitri de alcool pur. Astfel, se arată că 20% dintre femei consumă peste limita legală de 14 unităţi (echivalentul a şapte beri de 0,5 L şi concentraţie 4%).

Obiceiurile de consum ale bărbaţilor au rămas constante în ultimul deceniu: un sfert dintre ei consumă peste limita recomandată de 21 de unităţi pe săptămână (limitele sunt diferite pentru bărbaţi şi femei).

Noul studiu este îngrijorător pentru că arată o creştere a tendinţei femeilor (şi în special a tinerelor) de a consuma alcool. Spre comparaţie, în 1998 doar 15% din femei consumau peste 14 unităţi, iar în 2009 - 18%. Acum, după numai doi ani, s-a ajuns la 20 de procente.

Experţii susţin că femeile britanice nu văd nicio problemă în a bea la fel de mult ca bărbaţii, spre deosebire de reprezentantele sexului frumos din alte ţări.

Autorii studiului spun că de vină pentru rezultate este industria alcoolului din Marea Britanie, care ademeneşte tot mai multe femei să consume alcool, prin campaniile de marketing.

"Consumul de alcool sub vârsta legală (n.r. 18 ani, în Marea Britanie) este o problemă care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. Fetele tinere sunt 'bombardate' cu tot felul de imagini şi mesaje care promovează consumul de alcool. Noua generaţie de 'cheflii' britanici se naşte din cauza băuturilor foarte ieftine, care se găsesc în toate supermarketurile, dar şi din cauza marketingului iresponsabil al producătorilor de bere", susţine Don Shenker, şeful Agenţiei Naţionale Antialcool din Marea Britanie.

Citește și: