67 vizualizări 17 oct 2007

Compania americană Central European Media Entreprises (CME) a anunţat numirea lui Adrian Sârbu, 52 de ani, în funcţia de director operaţional (COO) al întregului grup, decizie care intră în aplicare începând de astăzi. Aceasta este prima promovare importantă a unui executiv român în conducerea unei companii listate pe piaţa bursieră internaţională. Grupul este cotat pe piaţa NASDAQ din Statele Unite şi are în prezent o valoare de piaţă de circa 3,5 miliarde de dolari.

CME operează mai multe staţii de televiziune în Europa Centrală şi de Est – Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia şi Ucraina. Grupul este controlat de omul de afaceri american Ronald Lauder. Compania a avut anul trecut venituri totale de 603 milioane de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de 218 milioane de dolari. În ultimul an, Adrian Sârbu a coordonat direct operaţiunile din Cehia, România şi Slovacia care au adus, conform rezultatelor pe 2006, 70% din cifra de afaceri a grupului şi 85% din câştigul operaţional.

Sârbu spune că a acceptat această funcţie fiind fundamental legat de CME, atât ca manager, cât şi ca partener. „În 1994, Ronald Lauder a fost singurul care mi-a întins mâna şi aşa am putut relansa PRO TV-ul.

Anul trecut, când CME a avut nevoie de mine, de experienţa mea şi de timpul meu pentru a aduce operaţiunile din Cehia şi Slovacia la nivelul PRO TV-ului, am fost de acord să preiau această responsabilitate. De asemenea, acceptarea noii funcţii este în primul rând o obligaţie morală faţă de partenerii mei”, a menţionat Sârbu.

PROTV – o firmă de succes a CME în România

CME şi-a început activitatea în 1994, prin lansarea de posturi de televiziune în fostele ţări comuniste din Europa. În România, operaţiunile au început în 1995, cu o investiţie de 20 de milioane de dolari, postul PRO TV fiind lansat pe 1 decembrie. Ulterior au apărut alte canale, astfel încât în acest moment grupul deţine cinci posturi: PRO TV, Acasă, PRO TV International, ProCinema şi Sport.ro.La jumătatea acestui an, compania PRO TV a raportat o creştere a veniturilor cu 35%, până la 91 de milioane de dolari, şi un profit operaţional (EBITDA) de 37 de milioane de dolari, mai mare cu 34% faţă de perioada similară a anului trecut. Anul trecut, cifra de afaceri a PRO TV a fost de 148 milioane de dolari, cu un profit operaţional de 65,8 milioane de dolari.

În primăvara acestui an, compania PRO TV a fost evaluată la aproape un miliard de dolari, 95% din acţiuni fiind în proprietatea CME, iar 5% aparţinând lui Adrian Sârbu.

Unul dintre motivele promovării lui Sârbu în poziţia de director operaţional al grupului american  este succesul modelului de business al PRO TV, care va fi extins şi în celelalte ţări în care CME are operaţiuni.

CME şi actualul director general (CEO) al companiei, Michael Garin, au încurajat promovarea managerilor locali, care au primit de-a lungul timpului mână liberă în conducerea operaţiunilor.

„În timpul perioadei de aproape patru ani de când sunt la conducerea CME, a sporit semnificativ numărul directorilor din Europa Centrală şi de Est, la nivelul managementului de top. Performanţa financiară a CME a avut foarte mult de câştigat datorită faptului că aceşti manageri cunosc regiunea în profunzime şi datorită excelentelor lor abilităţi profesionale.

CME se diferenţiază de majoritatea companiilor internaţionale de televiziune prin faptul că practic toţi directorii noştri de posturi TV provin din ţările unde operăm, ceea ce a devenit un important avantaj competitiv pentru companie. Acest lucru reprezintă, pentru mine, un motiv semnificativ de mândrie”, a declarat Garin.

În comunicatul remis de CME în care se anunţă numirea, Adrian Sârbu declară: „Am petrecut ultimii zece ani în cadrul CME şi ştiu din proprie experienţă cât de talentaţi sunt directorii posturilor noastre.

Mă simt onorat că am ocazia să lucrez cu toţi aceşti oameni. Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în aceşti zece ani este că obţinerea de performanţe solide an de an este întotdeauna recunoscută de piaţă.

CME şi echipele locale de management vor continua să se concentreze asupra creşterii marginilor de profit şi a dezvoltării de noi oportunităţi în cadrul pieţelor unde CME operează la ora actuală, dar şi dincolo de acestea”. CME este una dintre cele mai profitabile companii de media din lume, iar dacă ne uităm în ultimii doi ani, creşterea este similară de cea înregistrată de Google”, menţionează Sârbu.

„Eu trebuie să asigur creşterea CME şi să-i dau puterea de expansiune prin achiziţii.”

Comentând relaţia cu acţionarii şi investitorii din CME, Sârbu spune că principalele asseturi al unui executiv dintr-o companie listată pe Bursă sunt credibilitatea şi performanţa. „Credibilitatea se măsoara în rezultate, ea se justifică şi se confirmă atunci când discuţi cu analiştii, investitorii, acţionarii, cu boardul. Atât timp cât ai credibilitate poţi să spui că ai o relaţie excelentă cu acţionarii“, menţionează Sârbu.

Costi Mocanu – director executiv

Sârbu va rămâne în continuare directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al PRO TV. La conducerea operaţiunii din România va fi numit Costi Mocanu, ca director executiv. Actualmente, acesta ocupă poziţia de director executiv al staţiei sport.ro. Mocanu lucrează în Pro Tv din 1993, pe când staţia se numea CANAL 31. Până în prezent a fost reporter, comentator sportiv, prezentator, redactor-şef al Departamentului de Sport şi  director executiv al canalului sport.ro. „PRO TV are cea mai performantă echipă de management din media românească, care ar putea conduce orice staţie de televiziune de oriunde din lume.

În ultimii 12 ani toţi colegii mei au învăţat business-ul de televiziune şi am convingerea că vor avea succes în viitor pe toate planurile: audienţe, financiar şi comunicare. Când vor avea nevoie de mine, vor şti unde să mă găsească. Eu rămân alături de ei”, a menţionat Sârbu.

„Avantajul meu este că am învăţat din greşeli”

- Prin noua poziţie, veţi trăi în fiecare zi sub presiunea rezultatelor imediate, a evoluţiei acţiunilor companiei la Bursă, care nu depinde întotdeauna de rezultatele directe, ci şi de evoluţia pieţelor financiare. Cum se împacă acest lucru cu spiritul antreprenorial care necesită răbdare şi investiţii pe termen lung?

- Aparent, există un conflict continuu între nevoia de a investi, de a inova, şi nevoia de a avea rezultate pe termen scurt. Companiile publice îşi anunţă rezultatele la fiecare trei luni, iar dacă n-ai creştere sau dacă ai o scădere care nu poate fi recuperată imediat, sigur că eşti depunctat. Această dezbatere este cunoscută în lumea companiilor publice şi există diverse teorii cum că executiviii antreprenori nu pot conduce companii publice şi de aceea este mai bine să-i lase pe cei mai disciplinaţi, mai birocraţi, mai matematicieni.

Eu cred că trebuie să ai două calităţi: să fii capabil să asiguri o creştere continuă a businessului şi, firesc, a profitului, iar acest lucru se va evidenţia în rezultatele trimestriale, şi să ai în spate un mare motor de rezervă care se bazează pe creativitate, pe inovaţie, care să-ţi aducă continuu energie pentru a alimenta această creştere. Eu nu cred că există o incompatibilitate între creativitate, viziune pe termen lung şi rezultate pe termen scurt.

Există viteză mai mare sau mai mică de reacţie, există intuiţie, există clarviziune pe care o ai sau n-o ai şi sigur că toate acestea au în spate experienţa. Eu nu pot să spun că am experienţa unui executiv din America, dar pot să spun că aceşti 15 ani de când operez în media, într-o economie de piaţă, mi-au dat posibilitatea să fac atât de multe greşeli pe care nu şi le-ar permite niciun executiv dintr-o companie publică occidentală. Din greşeli înveţi, dacă ştii să înveţi, iar acesta e avantajul meu.

- Care e diferenţa dintre a conduce o companie din România şi una din străinătate?

- În Vest, companiile sunt structurate, au o tradiţie, noi aici am creat companii noi. A fost mai uşor sau mai greu, dar acum este clar că este mai ofertant, pentru că operăm nişte companii într-o piaţă care are o rată de creştere mult mai mare.

În Occident, creşterile sunt de o singură cifră, prin urmare atenţia este foarte-foarte mare asupra costurilor. Noi ne permitem să ne restructurăm şi să ne evaluăm destul de des pentru că rămânem creativi şi antreprenori dedicaţi creşterii afacerilor, în timp ce executivii străini rămân constrânşi de condiţiile pieţelor în care activează.


Info plus:

Adrian Sârbu este proprietarul grupului Media Pro, care are operaţiuni de producţie şi distribuţie de film şi televiziune, radio, informaţie, internet şi publishing în România şi ţările CEE. Central European Media Enterprise (CME) este acţionar minoritar în Media Pro. Divizia de publishing a Media Pro – Publimedia – este editorul cotidianului Gândul şi al Ziarului Financiar.

Citește și: