Teodora Nicolau
4398 vizualizări 14 feb 2014

Actorul şi regizorul George Clooney, aflat la Milano pentru promovarea celui mai recent film al său, „Eroii monumentelor/ The Monuments Men", a declarat, la o întâlnire cu presa, că tabloul „Mona Lisa", pictat de Leonardo da Vinci, ar trebui restituit Italiei, informează theguardian.com.

Declaraţia lui George Clooney a fost făcută la scurt timp după ce acesta a afirmat, la Festivalul de la Berlin (6 - 16 februarie), că Marea Britanie ar trebui să înapoieze Greciei capodopere ale antichităţii greceşti, printre care se remarcă frizele de marmură ale Partenonului, aflate în prezent la British Museum.

La evenimentul de promovare din Milano au fost prezenţi colegii de distribuţie ai lui George Clooney - Matt Damon, Bill Murray, Bob Balaban, Jean Dujardin şi John Goodman -, care, după întâlnirea cu presa, s-au fotografiat în faţa celebrei capodopere a lui Leonardo da Vinci "Cina cea de Taină", aflată la mănăstirea Santa Maria delle Grazie.

Tabloul "Mona Lisa" se află din 1797 în custodia muzeului Luvru din Paris. Pictura a fost achiziţionată de regele Franţei, Francisc I, la scurt timp după ce a fost realizată, în jurul anului 1518, fiind expusă în Italia o singură dată, în 1913, după ce a fost furată în 1911 de italianul Vincenzo Peruggia.

Autorităţile italiene au solicitat în mai multe rânduri restituirea picturii, ultima oară în 2012, cu puţin timp înainte de marcarea a 100 de ani de custodie franceză. Până în prezent, autorităţile din Franţa au refuzat repatrierea, motivând că opera de artă este prea fragilă pentru a fi transportată.

După ce a afirmat la Berlin că Marea Britanie ar trebui să restituie antichităţile greceşti ţării de origine, George Clooney a reiterat îndemnul la Londra, cu ocazia aceluiaşi turneu de promovare a filmului său despre recuperatorii capodoperelor artei universale confiscate de nazişti, provocând iritarea primarului Londrei, Boris Johnson, care l-a comparat, în mod paradoxal, pe actorul american cu Hitler.

"Şi unde aveau de gând să trimită naziştii frizele de marmură ale Lordului Elgin? La Atena! Clooney nu face decât să urmeze agenda lui Hitler cu referire la comorile culturale ale Londrei", a declarat primarul Londrei.

Aceste frize de marmură, împreună cu părţi din frontoanele Partenonului, au fost trimise la Londra de Lordul Elgin, între 1801 - 1802, când acesta era ambasador la Constantinopol, iar în prezent constituie una dintre principalele atracţii de la British Museum.

În filmul "The Monuments Men", regizat de George Clooney, care este şi scenarist al peliculei, o unitate specială compusă din şapte directori, conservatori ai muzeelor şi istorici din artă, primeşte din partea Aliaţilor ordinul de a găsi operele de artă confiscate de nazişti în spatele liniilor inamice, pentru a le restitui proprietarilor de drept.

Alături de George Clooney, în acest film, turnat în Germania, joacă Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett şi John Goodman.

Filmul este bazat pe cartea "The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History", de Robert M. Edsel, ce reconstituie misiunile, în cea mai mare parte benevole, efectuate de "Monuments Men", bărbaţi, femei şi copii din 13 ţări, pentru salvarea unui număr cât mai mare de opere de artă.

Filmul "Eroii monumentelor/ The Monuments Men" are premiera în România vineri.

 

Citește și: