Diana Marcu
2411 vizualizări 30 mai 2011

Albumele lor câştigă discuri de aur şi de platină pretutindeni în lume, iar piesele lor au milioane de vizualizări pe internet. Starurile din România - Inna, Edward Maya sau Alexandra Stan - încing ringurile de dans din Europa şi America cu melodiile lor simple, scrie AFP. Succesul lor în afară reprezintă "un balsam pentru o ţară puternic afectată de criză", văzută de străini ca fiind "săracă, tristă şi coruptă".

Colecţionari de platină şi aur

"Muzica dance românească este extrem de populară în lumea întreagă ", declară pentru AFP Eelko van Kooten, patronul uneia dintre cele mai cunoscute case de discuri, Spinnin'Records.
Recent, Edward Maya, un artist român în vârstă de 24 de ani, al cărui nume real este Eduard Marian Ilie, i-a luat faţa celebrei Lady Gaga la premiile Billboards 2011 pentru cea mai bună piesă dance, cu "Stereo Love".

Cunoscut pentru cum mixează sunetele acordeonului cu ritmurile house, music, Edward Maya colecţionează discuri de platină din Canada în Spania, scrie AFP, notând că o altă figură proeminentă a valului românesc este Inna.

În vârstă de 24 de ani, tânără a vândut 2 milioane de single-uri în toată lumea, a luat discuri de platină în Franţa şi în Spania şi a adunat peste două milioane de fani pe Facebook. Videoclipurile pieselor ei, "Sun is Up", "Amazing" sau "Hot" au fost vizualizate de peste o sută de milioane de ori pe YouTube.
"Niciodată nu mi-am imaginat un asemenea succes", a povestit artista pentru AFP. Cu părul prins în coadă, la volanul unei decapotabile, Inna a fost surprinsă pe platourile de filmare într-o veche uzină dezafectată din Bucureşti. Aici a filmat timp de trei zile videoclipul unei piese de pe albumul numărul II, "Club Rocker". În regia lui Alex Herron, alături de care a filmat şi 'Sun is Up', a fost creată o poveste de dragoste modernă din care nu lipsesc maşinile colorate electric şi tunate. Regizorul ce a orchestrat întreaga producţie a mai lucrat cu artisti ca Taio Cruz, Kesha, Kylie Minogue sau Tinie Tempah.

"Cred că există o vibraţie specială, dorinţa de a face o muzică pe care poţi dansa nu doar în Europa, ci pretutindeni în lume", explică Inna, vorbind despre generaţia românilor de douăzeci de ani care fac acum legea în radiourile şi cluburile de afară.

Care este reţeta succesului românesc

AFP se întreabă ce altceva mai stă în spatele reţetei româneşti de succes, dincolo de personajele plastifiate care populează clipurile pieselor: fete şi băieţi, îmbrăcaţi ca din reviste, la mare şi la soare, ori pe ringul de dans. Răspunsul se află parţial în subsolul unei case cu grădină din centrul Bucureştiului, notează agenţia de ştiri. Aici se află studioul de înregistrări al trio-ului de artizani ce creează succesul românesc: Radu Bolfea, Marcel Botezan şi Sebastian Barac. Născuţi în Transilvania, tinerii, care au între 25 şi 27 de ani, sunt producătorii Innei, ai trupei Akcent dar şi ai propriului lor grup, Play & Win.

"Muzica de club nu are cu adevărat o melodie, iar asta e ceea ce am încercat noi să facem - linii melodice", explică aceştia.
Pasionaţi de muzică şi bine ancoraţi la orice tendinţă muzicală din afară, cei trei lucrează ore în şir pentru a găsi ritmurile care să placă ascultătorilor şi clubberilor. "Există un anumit sunet. Melodiile sunt simple, refrenele uşor de reţinut iar cântecele sunt bine adaptate pentru radiouri", le explică succesul M. Van Kooten.
"Producţiile Play & Win sunt bine finisate: nimic extraordinar, dar extrem de atent realizate şi dedicate ringurilor de dans ", afirmă, la rândul său, Terry, directorul artistic al Loft/Metropolis, o mare discotecă din apropierea Parisului, unde a concertat Inna.

Internetul i-a ajutat pe români să fugă peste graniţă

Şi Internetul a avut rolul său în trecerea frontierelor. A fost un factor-cheie, subliniază băieţii de la Play & Win. "Acesta este un test iar oamenii spun ce le place şi ce nu ", povestesc aceştia.
Producători, cântăreţi şi manageri nu spun nimic despre veniturile generate. "Am văzut ce se poate face", spun la unison cei trei Play & Win. Totuşi mărturisesc cu modestie că va fi nevoie "să muncească mai mult" în viitor.
Succesul românilor este un balsam pentru o ţară atinsă de o gravă criză economică, scrie AFP. Mai mult, agenţia precizează că percepţia străinilor asupra României se limitează adesea la "ţară săracă, tristă şi coruptă". "Da, am avut un moment de mândrie când s-a spus că am lansat o tendinţă în întreaga Europă şi în Statele Unite, noi fiind veniţi dintr-o ţară descrisă ca fiind din lumea a treia", a mai spus unul dintre artiştii Play & Win.

Citește și: