Mădălina CHIŢU
246 vizualizări 4 feb 2011

Obezitatea afectează tot mai multe persoane la nivel mondial, informează site-ul bbc.co.uk. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Colegiul Imperial din Londra în colaborare cu experţii de la Universitatea Harvard, prevalenţa obezităţii în lume s-a dublat în ultimii, afectând aproximativ 500 de milioane de adulţi. Cercetarea arată că obezitatea este mai des întâlnită în rândul femeilor decât a bărbaţilor.

• Statele Unite ale Americii ocupă locul întâi în ceea ce priveşte numărul de persoane obeze, arată studiul.

• Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au studiat progresia surplusului de greutate între 1980 şi 2008 la persoane trecute de vârsta de 20 de ani.

Potrivit specialiştilor, excesul de greutate este atins când indicele de masă corporală (nr. - IMC, raportul între greutate şi înălţime) depăşeşte 25. Persoanele al căror IMC ajunge la 30 sunt obeze, în timp ce obezitatea severă este întâlnită la cele care au un IMC peste 35.

Femeile din Elveţia sunt cele mai slabe europence

În 28 de ani, indicele de masă corporală a crescut atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Experţii au constatat că, la nivel mondial, 1,460 miliarde de persoane sunt supraponderale, în timp ce prevalenţa obezităţii s-a dublat. Astfel, 205 milioane de bărbaţi - 9,8% şi 297 milioane de femei - 13,8% au un IMC care depăşeşte 30. În 1980, numărul persoanele obeze era mult mai scăzut, astfel că 4.8% dintre bărbaţi şi 7.9% dintre femei aveau un indice de masă corporal care depăşea 30.

Cea mai mare prevalenţă a obezităţii s-a înregistrat în ultimii 28 de ani în ţările bogate, printre care şi SUA, care au înregistrat un IMC de 28. la polul opus se află japonia, unde indicele de masă este cel mai redus.

În ceea ce priveşte Europa, IMC a scăzut în 28 de ani la femeile din Italia, în timp ce el a crescut puţin în Belgia, Finlanda şi Franta. Potrivit studiului, femeile din Elveţia şi bărbaţii din Franţa sunt sunt cei mai slabi din Europa.

Cercetătorii amintesc că excesul de greutate este un factor de risc important în declanşarea bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a cancerului, afecţiuni responsabile cu decesele a trei milioane de persoane în fiecare an.

Un român din 4 este obez

În România, o persoană din patru este obeză, iar una din două are probleme cu greutatea, potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii atrag atenţia că numărul adolescenţilor care sunt obezi este în creştere, iar junk food-ul, lipsa de mişcare, mirajul computerului şi statul prelungit la televizor au dus la apariţia kilogramelor în plus, atât la copii, cât şi la adulţi. Nutriţioniştii spun că din alimentaţia sănătoasă nu trebuie să lipsească fructe, legume şi carne cât mai slabă.

Citește și: