Britanicul Alex Claire îşi va întâlni fanii din România la ceremonia de lansare a acestui proiect, programată joi, 27 iulie, de la ora 21.30, în Piaţa Mică din Sibiu. Pe lângă o ofertă cultural bogată – concerte, expoziţii, lansări de carte sau film – platforma “Sibiu – Festival City” va găzdui prima ediţie a reuniunii internaţionale Est European Music Conference (EEMC), un eveniment de anvergură europeană, platfomă de dialog pentru peste 500 de experţi, autorităţi, promoteri români şi principalii operatori de pe piaţa internaţională a festivalurilor.  

„SIBIU - Festival City” este un proiect multicultural cu obiectivul de a reconfirma statutul oraşului Sibiu de jucător important pe piaţa europeană a consumatorilor de cultură şi a producătorilor de evenimente culturale. Aflată la prima ediţie, care se va desfăşura înperioada 27-29 iulie, reuniunea internaţională Est European Music Conference (EEMC) şi-a asumat misiunea de a iniţia o dezbatere sănătoasă între entităţile care activează în industria muzicală din România, începând de la reprezentanţi ai sectorului privat - organizatorii de spectacol, până la experţi internaţionali şi autorităţi ale statului direct implicate în reglementările legislative ale acestei industrii. În contextual unei pieţe aflate în ultimii ani în continua creştere, promoterii locali acţionează încă într-un mediu confuz, cu o legislaţie depăşită, care nu include prevederi specifice pentru industria concertelor şi a festivalurilor, astfel încât este necesară o platformă de comunicare care să faciliteze contactul direct şi problematizările punctuale. Organizatorii locali vor căuta soluţii într-un schimb de experienţă cu specialiştii internaţionali şi cu principalii promoteri la nivel european. Fără schimbări semnificative în reglementările aflate în vigoare în România, fără schimbări legislative care să survină unor dezbateri constructive, nu putem aştepta schimbări rapide sau sănătoase pe piaţa locală. Iar EEMC vizează, pe termen lung, o renaştere în măsură să alinieze acest sector la standardele industriei europene de Festivaluri şi Concerte.

Problematica ameninţărilor teroriste şi situaţii de criză în programul conferinţei de la Sibiu

Directori ai marilor festivaluri europene, editori şi corespondenţi ai principalelor publicaţii internaţionale, de la Billboard la Pollstar, experţi în sistemul international de taxe sau reprezentanţi ai celor mai importante asociaţii şi instituţii internaţionale de reglementare se vor reuni la Sibiu, la prima ediţie a East European Music Conference. Pe lângă Fruzsina Szep, directorul Festivalului Lollapalooza din Berlin, sau Stephan Thanscheidt – director al companiei FKP Scorpio, printre participanţi se mai numără Christof Huber, directorul unora dintre cele mai importante festivaluri europene, OpenAirSt.Gallen – cel mai mare festival din Elveţia. A confirmat participarea Thomas Zsifkovits - co-proprietar al companiei Barracuda Music, organizator al unor festivaluri de amploare ca Nova Rock sau Frequency sau concerte cu artişti de primă ligă, precum Robbie Williams, Rolling Stones sau Mumford And Sons, Twenty-One Pilots. Grimur Atlason, manager general al marelui festival Iceland Airwaves, un eveniment cu peste 200 de trupe în 250 de concerte oficiale programate de-a lungul celor cinci zile de festival, la care se adaugă cele peste 600 de concerte care au loc în aşa numitele “platforme neoficiale”. Vine şi Chris Kemp, doctor în psihologia maselor şi managementul mulţimii, consilier al poliţiei britanice invitat să vorbească pe teme de securitate şi de siguranţă a mulţimilor în nenumărate conferinţe organizate peste tot în lume. S-a adresat Camerei Comunelor din Regatul Unit într-un discurs privind Securitatea la Jocurile Olimpice, după ce, în 2012, a fost responsabil cu pregătirea echipelor de securitate la Jocurile Olimpice şi Paralimpice.

 

 

Citește și: