Ana Obretin
88 vizualizări 11 sep 2018

Alexandru Ciubotariu invită publicul belgian pasionat de cea de-a noua artă să descopere spectaculozitatea îmbinării a două stiluri de desen, complet diferite, în miniexpoziţia "One Artist, Two Different Styles" şi să participe la o sesiune de autografe pentru lucrarea "Oeuvres anciennes . . . tout neuves!", realizată special pentru acest eveniment, în limba franceză. Pe durata festivalului, artistul va susţine o prezentare despre istoria benzii desenate româneşti în cadrul unui panel de discuţii dedicat fenomenului BD din Estonia, Letonia, Polonia, România şi Ungaria.

"Este important să fii conectat în ziua de astăzi la tot ceea ce înseamnă banda desenată europeană. Mă bucur că voi participa la un eveniment de o asemenea anvergură, care oferă artiştilor o şi mai mare vizibilitate şi spaţiu de manifestare artistică. Vom încerca, pe lângă exemplul personal, să oferim o imagine de ansamblu şi despre ce înseamnă banda desenată în România", a declarat Alexandru Ciubotariu pentru ICR Bruxelles.

O altă prezenţă notabilă la festival este Mircea Pop, care prezintă ilustraţii detaliate şi precise pentru traducerea în limba română a cărţii "Păsări, lighioane şi rubedenii", de Gerald Durell (traducere de Maria Berza, ilustraţii de Mircea Pop, Editura Art, 2017). Miniexpoziţia artistului este intitulată simplu, dar elocvent "Animal Illustrations". În festival, ilustratorul va susţine atelierul "Creative Visual Stories", dedicat publicului larg pasionat de tehnicile care stau la baza realizării unei benzi desenate.

"Ne implicăm cu entuziasm şi interes în acest festival şi sperăm ca activităţile pe care le susţinem să fie apreciate şi să se ridice la nivelul aşteptărilor", a spus Mircea Pop, aflat la prima participare la festival.

Absolvent al Academiei de Arte "George Enescu" din Iaşi - secţia grafică (2004), Alexandru Ciubotariu (nume de scenă "Ciubi" sau "Pisica Pătrată") a semnat grafică de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate în publicaţii precum Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Business Magazin, Adevărul, Arhitectura. Artistul este iniţiator şi curator al Muzeului Benzii Desenate în Bucureşti şi a participat la peste o sută de expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Grecia, Serbia, Maroc, Italia, Elveţia, Portugalia, Ungaria şi SUA. Alături de Dodo Niţă, Alexandru Ciubotariu a coordonat realizarea volumului "Istoria Benzii Desenate Româneşti" (Editura Vellant, 2010).

Mircea Pop este artist grafic, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. În 2014, Mircea Pop a creat identitatea vizuală a proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, manifestare de artă contemporană care s-a desfăşurat în 38 de galerii şi 32 de spaţii alternative din Bucureşti. În ultimii cinci ani, Mircea Pop a ilustrat peste 20 de cărţi traduse în limba română şi publicate la Editura Art, printre care se numără "Crocodilul" de Feodor Dostoievski (2018), "Păsări, lighioane, rubedenii" şi "Familia mea şi alte animale" de Gerald Durell (2017 şi 2014) şi "Dicţionar de idei primite de-a gata" de Gustave Flaubert (2007).

Alexandru Ciubotariu şi Mircea Pop vor anima standul EUNIC Bruxelles din Pavilionul internaţional, care reuneşte 28 de artişti de bandă desentată din zece ţări europene: Estonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Turcia, Ţara Bascilor, Ungaria.

De asemenea, artiştii români prezenţi la Festivalul de bandă desenată vor susţine, pe 13 septembrie, în premieră, ateliere de bandă desenată pentru copiii români din cadrul Departamentului de limba română al Şcolii Europene nr. 4 din Bruxelles.

Evenimentul este organizat de EUNIC Bruxelles (reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale din Bruxelles) şi cuprinde ateliere interactive (pentru copii şi pentru adulţi), live drawings, sesiuni de autografe, miniexpoziţii şi conferinţe dedicate fenomenului BD şi Anului european al patrimoniului cultural.

Festivalul de bandă desenată de la Bruxelles atrage anual peste 100.000 de vizitatori şi programează manifestări de amploare: spectacole stradale, Noaptea Benzilor Desenate, proiecţii de filme de animaţie, conferinţe şi dezbateri despre banda desenată şi ilustraţia de carte. Organizatorul principal al festivalului este VisitBrussels.

foto: captură youtube.com

Citește și: