Adriana Stanca
677 vizualizări 19 nov 2013

Violonistul român Alexandru Tomescu a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, în urma unui concurs organizat luni de Ministerul Culturii şi Filarmonica „George Enescu”.

Astfel, instrumentul se va afla în posesia celebrului artist până în anul 2018.

„Dacă e luni, e zi de şampanie!”, a scris muzicianul pe pagina sa de Facebook. „Astăzi (luni, n. red) am câştigat concursul pentru vioara Stradivarius – ea se va afla în mâinile mele pentru următorii cinci ani! Aşa că am ridicat paharul (sau ceaşca) cu şampanie pentru a sărbători împreună cu bunii mei prieteni de la Quartz Media şi cu soţia mea. Ne auzim curând – cu proiecte încă şi mai frumoase!”, a adăugat acesta.

Potrivit LiterNet.ro, repertoriul de concurs al lui Alexandru Tomescu a cuprins patru concerte (Sibelius, Mozart, Mendelssohn), cinci sonate (Enescu şi Bach) şi cinci Capricii (Paganini).

Din juriu au făcut parte: Nicolae Licareţ – Director Artistic al Filarmonicii „George Enescu”, Christian Badea – dirijor şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.

Alexandru Tomescu este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români. Palmaresul artistului numără peste 100 de premii naţionale şi 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum: Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long - Jacques Thibaud (Franţa) şi George Enescu (România).

În ultimii ani, tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România.

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, printre care Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) şi Metropolitan Arts Center (Tokyo), alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri precum Kurt Masur, Valery Gergiev şi Christoph Eschenbach.

Alexandru Tomescu se va afla pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa. Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existenţă a cvartetului, Alexandru Tomes cu consideră că este ocazia perfectă pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâştigarea ei.

Citește și: