1542 vizualizări 10 aug 2016

Potrivit CSID, în astfel de perioade se întâmplă de multe ori să acumulezi kilograme în plus sau să slăbeşti foarte mult.

De multe ori, există tendinţa de a alege alimente rafinate, bogate în zahruri şi grăsimi saturate. Deşi aceste alimente te fac să te simţi mai bine pe moment, pe termen lung nu fac decât să-ţi întreţină starea de anxietate şi să-ţi afecteze sănătatea. Te simţi mai obosit, apar dereglări ale glicemiei şi ai mult mai des poftă de dulciuri şi de mâncare nesănătoasă. Tocmai de asta este indicat să apelezi la alimente care pot ameliora stările de anxietate şi calma atacurile de panică.

Prin alegerea alimentelor potrivite vei reduce drastic anxietatea pe care o resimţi şi poate chiar îţi vei îmbunătăţi starea de spirit.

Acestea sunt câteva alimente care calmează mintea şi sunt bune pentru sănătate:

Portocalele

Acestea nu fac minuni doar în cazul răcelilor. Cantitatea mare de vitamina C ajută la reducerea nivelul de cortizol (hormonul stresului) şi a tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă mai puţină anxietate. Alte alimente bogate în vitamina C care te ajută să fii mai plin de viaţă: kiwi, grepfrut, căpşuni, roşii sau broccoli.

Avocado

Fructele de avocado sunt bogate în vitamina B1 sau tiamină, care stimulează fucţionarea celulelor nervoase şi ameliorează stresul. Vitamina E calmează tensiunea musculară şi este de mare ajutor când traversezi o perioadă mai stresantă.

Laptele

Există o explicaţie pentru care paharul de lapte înainte de culcare a devenit o alegere atât de populară. Bogată în vitaminele B2 (riboflavina), B12 şi o doză bogată de proteine, băutura te relaxează şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Totodată, riboflavina îmbunătăţeşte sistemul imunitar, care poate fi grav afectat de stres.

Spanacul

Un motiv în plus să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi? Spanacul conţine magneziu care ţine sub control nivelul cortizolului şi îmbunătăţeste sistemul muscular şi cel imunitar.

Sparanghelul

Este o sursă excelentă de potasiu, acid folic şi acizi graşi omega 3, care cresc nivelul de serotonină. Hormonul fericirii reglează dispoziţia şi reduce starea de anxietate.

Carnea de curcan

Acest tip de carne este foarte bogată în triptofan, un aminoacid care are un efect calmant asupra creierului şi oferă o stare generală de bine.

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre solubile şi pot ajuta la reducerea simptomelor stărilor de anxietate. Carbohidraţii din ovăz cresc nivelul de serotonină - are un efect calmant asupra creierului şi a corpului, ameliorând anxietatea, nervozitatea şi chiar insomnia.

Se recomandă evitarea carbohidraţilor rafinaţi, cum ar fi cei ce se găsesc în pâinea albă, zahărul alb, orezul alb (cerealele integrale sunt mult mai eficiente în combaterea anxietăţii). Aceste alimente provoacă o creştere bruscă şi rapidă a glicemiei care ne oferă o doză temporară de energie, înlocuită în scurt timp cu o senzaţie de oboseală.

Citește și: