Sorina Ionaşc
2300 vizualizări 22 feb 2013

Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la moartea aviatorului Aurel Vlaicu, motiv pentru care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a hotărât să-l omagieze, scrie site-ul Hunedoaramea.ro. Astfel, reprezentanţii muzeului au comandat mai multe căni cu imaginea lui Vlaicu, însă au greşit poza, punând în locul ei una cu chipul lui Traian Vuia.

Mai mult, sub fotografia de pe cană a fost imprimat şi textul "Aurel Vlaicu, 19 noiembrie 1882-13 septembrie 1913". Din nefericire, cănile comemorative au şi fost puse în vânzare de Muzeul memorial Aurel Vlaicu.

Explicaţia managerului muzeului a fost că cei doi avitatori semănau la faţă, având "aceeaşi freză şi aceeaşi mustaţă".

FOTO: captură Hunedoaramea.ro

"Fetele mele de acolo (de la Muzeul din Aurel Vlaicu – n. red.) mi-au spus că s-ar putea să fie o confuzie. Pentru că cele două personalităţi seamănă foarte bine. S-au făcut cercetări şi, într-adevăr, seamănă foarte bine. Au căutat foarte bine şi în baza de date de la muzeu. Datorită modului în care se tundeau oamenii în acea vreme. Amândoi erau bărbaţi chipeşi, aveau aceeaşi freză, aceeaşi mustaţă", a declarat Liliana Ţolaş, citată de Hunedoaramea.ro.

Până la urmă, chiar şi directoarea muzeului a explicat că poza este greşită. "DIferenţa este în numărul de roţi de la aeroplane, unul avea patru roţi (Traian Vuia) şi altul trei (Aurel Vlaicu)", a explicat ea.

Acelaşi directorul ştiinţific Liliana Ţolaş a conchis subliniind că ultimul cuvânt asupra personalităţii de pe căni îi va aparţine Consiliului Ştiinţific al Muzeului.

Citește și: