Adriana Stanca
472 vizualizări 28 mai 2014

Cea de-a treia a Festivalului Intenaţional de Film despre Oameni şi Mediu „Pelicam”, ce va avea loc la Tulcea în perioada 13-15 iunie, va avea anul acesta secţiuni competiţionale noi. Este vorba despre „Fresh Perspectives” şi „Black Sea Docs”. Dacă prima dintre ele va include producţii ce analizează problemele actuale de mediu şi, în acelaşi timp, propun soluţii inedite, cea de-a doua se va concentra pe conturarea neregulilor din ţările vecine sau din apropierea Mării Negre.

În plus, câştigătorul secţiunii „Black Sea Docs” va fi propus de Pelicam pentru premiul Green Film Network (GFN) 2015. GFN este o organizaţie internaţională ce reuneşte 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o iniţiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suţine şi promova realizatorii de film documentar, dar şi de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor de mediu.

Trofeul Green Film Network 2014 a fost adjudecat de filmul documentar „Amazon Gold”, ce poartă semnătura lui Reuben Aaronson, şi pe care publicul va avea ocazia să o vadă în cadrul Festivalului Pelicam, în prezenţa regizorului.

„A fost prima ediţie de decernare a acestui premiu, aşa că nu am ştiut nimic până când nu am primit un telefon prin care am fost anunţat că filmul a fost selectat şi suspus atenţiei unui juriu”, a povestit Aaronson pentru gândul. „Festivalul din Washington D.C. care a propus documentarul pentru premiul GFN a trebuit să aleagă dintr-o mulţime de filme minunate în acel an. Doar faptul că primisem nominalizarea a fost o onoare enormă pentru mine”, a adăugat el. 

„Oamenii sunt singura specie care îşi distruge propriul cuib

Narat de actriţa Sissy Spacek şi muzicianul Herbie Hancock, ambii laureaţi ai premiilor Oscar, „Amazon Gold” spune o povestea îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv şi Donovan Webster, doi jurnalişti de război, conduşi de un biolog peruvian scot la iveală efectele devastatoare pe care mineritul ilegal pentru aur îl are asupra pădurilor tropicale virgine.

„Iniţial am fost abordat de o organizaţie dedicată protejării Amazonului – Amazon Aid Foundation. Până atunci nu ştiam nimic despre acest subiect. Am filmat însă de multe ori în acea parte a lumii şi am simţit o afinitate pentru acel loc şi pentru oamenii de acolo, ala că mi-am bucurat foarte mult să pot explora subiectul”, a explicat regizorul documentarului. „Povestea în sine este foarte tulburătoare pentru că oamenii care trăiesc în sărăcie, sunt nevoiţi să lucreze în condiţii periculoase pentru a supravieţui, însă în tot procesul acesta ne distrug planeta. Oamenii sunt singura specie care îşi distruge propriul cuib”, a adăugat el.

Documentarea şi realizarea documentarului „Amazon Gold” nu a fost deloc simplă. Dincolo de încercările celor implicaţi de a-i îndepărta pe „curioşi”, munca depusă de întreaga echipă de producţia a fost şi ea foarte grea.

„Dacă mă întrebaţi dacă a fost dificil să-i abordăm pe oamenii implicaţi în mineritul ilegal în Amazon, atunci răspunsul este deopotrivă da şi nu”, a povestit Aaronson. „În vreme ce proprietarii companiilor care operează acolo sunt foarte conştienţi de ceea ce fac şi de distrugerile ireversibile pe care le fac în zonă, dar şi răul făcut întregii planete, oamenii care muncesc acolo zi de zi nu sunt. Pentru mulţi dintre ei este vorba doar de o slujbă care, în acea parte a lumii, este foarte greu de obţinut. Din acest motiv, primii pe care i-am amintit sunt greu de abordat, însă cei din urmă, nu”, a adăugat el, explicând că nu o singură dată întreaga echipă a trebuit să se ascundă pentru a nu fi văzută că filmează.

Şi totuşi, efortul merită de fiecare dată, susţine Reuben Aaronson. Încearcă astfel, prin intermediul documentarelor sale, să dea un imbold celor din jur.

„În opinia mea, este aproape imposibil ca un film să schimbe mentalitatea cuiva”, a spus regizorul. „Să luăm exemplul schimbării climatice. Sau, ar trebui să spun aşa-zisa schimbare climatică? Pentru aceia care nu vor să creadă că este provocată de oameni, niciun film nu va reuşi să le schimbe opinia. Cred totuşi că dacă un mesaj este repetat de mai multe ori, în feluri diferite, oamenii vor începe încet-încet să-şi schimbe poziţia faţă de un anumit subiect. Cred că oamenii se mişcă şi fac alegeri într-un oarecare măsură precum turmele de animale sau bancurile de peşti: când unul dintre ei pleacă, restul îl urmează fără să gândească ”, a continuat el.

De aceea şi invitaţia la Festivalul Internaţional de Film despre Oameni şi Mediu „Pelicam” a primit-o cu entuziasm: „Va fi prima dată când voi veni în România, sunt foarte încântat. Ideea acestui festival este, în mod evident, una foarte bună. Bineînţeles, niciun film despre mediul înconjurător nu a fost vreodată şi despre oameni. Este foarte revitalizant să văd că un festival încearcă să aducă împreună aceste două aspecte”, a spus Reuben Aaronson pentru gândul.

Festivalul Internaţional de Film Documentar despre Oameni şi Mediu – „Pelicam” va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producţii distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni şi mediul înconjurător, dar şi o serie de ateliere şi evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecţiile şi evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediţia din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internaţional de Film Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Consiliului Judeţean Tulcea şi Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali sunt Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveţiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură.

Citește și: