2165 vizualizări 24 iul 2012

AMELIA EARHART, prima femeie pilot care a traversat Oceanul Atlantic atât ca pasager cât şi ca la cârma unui avion, este omagiată de GOOGLE printr-un logo special, sub forma unui avion. AMELIA EARHART s-a născut pe 24 IULIE 1897 în Kansas, SUA, şi, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit astăzi 115 ani.

AMELIA EARHART dă numele unui prestigios premiu decernat anual de Zonta International, pe care în 2012 l-a câştigat o româncă. Premiul AMELIA EARHART, ce recompensează anual tinerele pentru excelenţa lucrărilor în materie de ştiinţă şi inginerie în domeniile aeronautic şi spaţial, a fost oferit anul acesta româncei Georgia Deaconu pentru cercetările privind autonomia traiectoriilor sateliţilor pe orbită.

Georgia Deaconu, laureata premiului AMELIA EARHART 2012, lucrează la o teză de doctorat la Universitatea Toulouse III - Paul Sabatier în cadrul Laboratorului de analiză şi arhitectură a sistemelor al Centrului naţional de cercetări ştiinţifice (LAAS-CNRS), într-o echipă cofinanţată de CNES (Centrul naţional pentru cercetări spaţiale din Franţa) şi Astrium EADS.

AMELIA EARHART a fost un pionier în aviaţie şi o militantă pentru drepturile femeilor. În 1920, AMELIA EARHART a zburat pentru prima dată cu avionul, unul asemănător celui reprezentat de GOOGLE în logo-ul special prin care o omagiază pe aviatoarea americană.

În 17-18 iunie 1928, AMELIA EARHART devine prima femeie care traversează Oceanul Atlantic la bordul unui avion, motiv pentru care este desemnată femeia anului în SUA şi devine un idol al mişcării feministe.

AMELIA EARHART, omagiată de GOOGLE pe 24 iulie, dă numele unui premiu câştigat de o româncă

În anul 1932, AMELIA EARHART traversează singură Oceanul Atlantic, însă din cauza condiţiilor meteo nu reuşeşte să ajungă până la Paris, ci aterizează în Irlanda de Nord.

Ultimul său zbor a avut loc în 1937, la 40 de ani. AMELIA EARHART a încercat să înconjoare Pământul la Ecuator, însă după ce a parcurs trei sferturi din drumul planificat, avionul ei a dispărut în Noua Guinee. Trupul AMELIEI EARHART nu a fost niciodată găsit.

CITEŞTE AICI MAI MULTE DESPRE AMELIA EARHART.

 

Citește și: