Ana Maria Petcana - Mediafax
9257 vizualizări 4 apr 2014

"La Anadolu tratăm 40-50 de români pe săptămână", a declarat directorul pentru servicii internaţionale al Anadolu, Dilek Inci.

În ultimii cinci ani, numărul total al pacienţilor români a crescut, în medie, cu 47%. În 2013, pacienţii români au făcut 5.200 de examinări.

Dintre pacienţii români cu afecţiuni oncologice, 27% s-au tratat în cadrul centrului de oncologie medicală, 23% în cel de radioterapie oncologică şi 10% în cel de chirurgie oncologică. Cele mai tratate tipuri de cancer au fost cel pulmonar şi de prostată la bărbaţi şi cel de sân şi cervical la femei.

"Pacienţii români ajung la Anadolu, în cele mai multe cazuri, în faze avansate ale bolii. Totuşi, în ultimii ani se observă că pacienţii până în 50 de ani vin în faze mai timpurii, fiind conştienţi că diagnosticarea incipientă este importantă în tratare", declară Kayıhan Engin, coordonatorul Centrului de Radioterapie Oncologică.

Potrivit doctorului Fatih Güçer, specializat în oncologie ginecologică, principala cauză a numărului mare de cazuri cancere ginecologice este determinat de faptul că femeile nu merg regulat la control şi că, în unele cazuri, diagnosticul iniţial nu este corect. România înregistrează cel mai mare număr de cancere ginecologice, la nivel european, incidenţa fiind de circa 40%, faţă de 14%.

Costul mediu al unei tratament de oncologie medicală (chimioterapie) la Anadolu se situează între 1.000-2.700 de euro. Un tratament de radioterapie ce cuprinde 30 de şedinţe atinge, în medie, 11.000 de euro. Un set de unu-şapte şedinţe cu Cyberknife are un cost mediu între 7.000-8.500 de euro, iar un control PET/CT este aproximativ 1.000 de euro.

Cancerul reprezintă, cu mai mult de 3 milioane de cazuri depistate anual şi 1,7 milioane de decese, a doua cea mai importantă cauză de deces în Europa, cu aproximativ 20% din numărul total al deceselor.

În România, rata de mortalitate, de 28,6%, este peste dublul celei la nivel european, de 11,2%.

Anul trecut, peste 6.000 de pacienţi din 30 de ţări s-au tratat la Anadolu Medical Center (Istanbul). Cei mai mulţi pacienţi provin din România, Bulgaria, Rusia, Azerbaijan, Irak, Kazakstan, Libia şi Georgia.

Potrivit directorul general al Anadolu, Robert Kiely, pacienţii din afara Turciei generează 35% din cifra de afaceri a spitalului, situată la 128 milioane dolari.

El a arătat că românii aleg să vină în Turcia pentru că nu sunt mulţumiţi de sistemul sanitar românesc, dar compania nu intenţionează să deschidă clinici sau spitale nici în România, nici în alte state, ci să dezvolte serviciile unităţii din Istanbul.

Anadolu are 14 birouri în şase ţări. În România, Anadolu are reprezentanţi în agenţii de turism medical din Constanţa şi Bucureşti. De altfel, pacienţii români provin din aceste două oraşe, dar şi din Cluj-Napoca.

Spitalul Anadolu şi clinica satelit a acestuia sunt deţinute de Fundaţia Anadolu, parte a Anadolu Holdings, care vinde brandurile Coca-Cola şi Efes în Turcia, dar care mai activează şi în industria auto şi energie.

Centrul Medical Anadolu a fost deschis în 2005, iar din 2006 a început să primească şi pacienţi din afara Turciei. De la înfiinţare au fost investiţi aproximativ 250 de milioane de dolari.

Situat în partea asiatică a Istanbulului, centrul medical se întinde pe o suprafaţă de 49.000 metri pătraţi, are o capacitate de 209 paturi şi 1.074 de angajaţi, dintre care 136 de doctori şi 384 de asistente medicale.

Turcia este una dintre destinaţiile preferate de români, alături de Austria şi Germania. Un alt operator turc care atrage mii de români pentru tratamente este Acibadem.

Piaţa românească a serviciilor medicale private se ridică la aproximativ 500 milioane de euro, iar cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador şi Gral.

Citește și: