Alexandra PELE
1501 vizualizări 29 apr 2012

Paul Ehrlich, un renumit analist al fenomenelor care ţin de evoluţia populaţiei, este de părere că numărul persoanelor ar trebui redus drastic, iar resursele de hrană redistribuite de la bogaţi la săraci pentru a se evita un dezastru nuclear sau răspândirea unor epidemii fatale, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Populaţia optimă a Pământului, cea pentru care poate fi asigurat un trai decent, este de circa 1,5-2 miliarde de persoane. În prezent, populaţii planetei noastre este de şapte miliarde de persoane, iar cifra va ajunge la nouă miliarde până în 2050, a explicat Ehrlich într-un interviu pentru sursa citată.

”Numărul persoanelor care pot fi întreţinute de planetă depinde de stilul lor de viaţă. Calculele noastre sugerează între 1,5 şi două miliarde deoarece poţi avea oraşe mari, mai active, dar şi persoane care trăiesc în sălbăticie”, a explicat analistul. Nelămurirea sa este dacă putem menţine acest ritm accelerat al creşterii populaţiei fără a provoca un dezastru, precum un război nuclear sau răspândirea rapidă a unor viruşi în rândul populaţiei, viruşi care să aibă un impact similar ciumei răspândite în secolele XIV-XV.

”Mi-e frică de viitorul copiilor şi nepoţilor mei. Politicienii pot controla dezastrul financiar în care ne aflăm, însă nu au niciun control asupra modului în care evoluează planeta care ne asigură hrană şi bunăstrare şi care se deteriorează. Ne va lua mult timp să inversăm acest proces. Este greu să-mi imaginez că spontan ar putea apărea ceva care să ne salveze”, a mărturisit analistul.

Citește și: