Gandul.info
Ana Obretin - Mediafax
264 vizualizări 25 dec 2017

La sfârşitul săptămânii trecute, o membră a Orchestrei Simfonice din Montreal a depus o plângere în care l-a acuzat pe dirijorul elveţian în vârstă de 81 de ani de hărţuire sexuală.

"În lumina revelaţiilor făcute despre Charles Dutoit, comitetul executiv al Orchestrei Simfonice din Montreal a decis, azi (duminică, n.r.), să ia măsuri pentru a verifica în interiorul instituţiei acuzaţiile de hărţuire sexuală", se arată într-un comunicat.

Ancheta internă va fi efectuată de o terţă parte independentă, care are mandat pentru "a stabili faptele relevante, întâlnindu-se cu persoana care a depus plângere şi cu cealaltă persoană, care a fost acuzată", potrivit aceluiaşi comunicat.

Dutoit, care a fost director artistic al Orchestrei Simfonice din Montreal timp de 25 de ani, între 1977 şi 2002, a negat vehement acuzaţiile, potrivit unui comunicat emis de acesta sâmbătă.

"În timp ce contactul fizic informal este un lucru obişnuit în lumea artelor, ca gest de prietenie mutuală, serioasele acuzaţii făcute, care implică contact fizic forţat, nu au nicio bază reală", a spus Dutoit.

Plângerea a fost depusă după ce alte patru femei - trei cântăreţe şi o instrumentistă - au declarat pentru The Associated Press că au fost ţintele unui comportament sexual nepotrivit din partea dirijorului, între anii 1985 şi 2010.

După ce au fost făcute publice aceste acuzaţii, cel puţin cinci orchestre din lume - Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra Simfonică din Boston şi Orchestra Filarmonică din New York - au renunţat la contractele cu Dutoit.

Citește și: