Silviu Bănilă
318 vizualizări 22 oct 2018

Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument VOLUMUL MARE DE MUNCĂ, în timp ce 27% fac acest lucru din cauza presiunii şefilor, pentru care orele peste program reprezintă dovada de IMPLICARE, relevă un studiu BestJobs.

E drept că 10% dintre cei intervievaţi preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă DIFERENŢA între munca lor şi a colegilor. Doar 9% dintre angajaţi muncesc peste program din... PASIUNE.

Circa 40% dintre cei care lucrează peste program spun că fac asta din cauza accesului foarte facil la internet, inclusiv pe dispozitivele mobile. Practic, angajatorul ne poate găsi oriunde, oricând. Aceşti angajaţi îşi verifică frecvent mesajele e-mail de la muncă şi răspund la ele, chiar şi în timpul liber.

„O tendinţă tot mai puternică este ca munca suplimentară să se transfere în afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relaţiile de serviciu aşa cum le ştiam, a  devenind tot mai puternică. Cei mai mulţi dintre noi îşi încep ziua prin a-şi verifica telefonul şi mailul de serviciu, aproape fiecare îşi verifică cel puţin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat. Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajaţi. Acest lucru a făcut ca în Franţa, de pildă, încă de anul trecut să se reglementeze dreptul salariaţilor de a se <deconecta>  de la tehnologie când sunt în timpul liber, pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihică sau chiar de burnout”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.Şefii muncesc cel puţin ZECE ORE suplimentare în fiecare lună

Programul suplimentar îi afectează cel mai mult pe angajaţii din MIDDLE MANAGEMENT, care admit, în procent de 80%, că lucrează la birou sau acasă cel puţin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alţi 15% spun că muncesc mai mult o de o oră peste programul de lucru normal. Alţi 3% petrec în plus chiar şi două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

IT-ştii, inginerii, angajaţii din domeniul financiar, dar şi cei cu profesii liberale, precum arhitecţii, consultanţii, designerii, ori avocaţii, afirmă, în proporţie de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi, un program normal de muncă. Din păcate, doar 22% dintre cei care muncesc în plus spun că sunt plătiţi pentru orele în plus efectuate.

Sondajul a fost desfăşurat în perioada 15 august - 30 septembrie 2018, pe un eşantion de 1.230 de respondenţi din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, din care 68% sunt fără funcţii de conducere.

foto: Hepta

Citește și: