Silviu Bănilă
280 vizualizări 4 sep 2018

Cartea cu pricina, „Regele Cerşetorilor”, de autorul francez Jean Larteguy, a atras atenţia angajaţilor anticariatului Hundred Cannons din oraşul spaniol Badajoz, din cauza greutăţii neobişnuite, scrie odditycentral.com. Când au deschis-o, aceştia au găsit înăuntru un mecanism cu ceasuri, fire şi capacitoare şi au evacuat de urgenţă clădire, chemând poliţia la faţa locului.

„Am găsit o carte din anii 1980, care era foarte grea. Am deschis-o şi înăuntru avea un mecanism”, a declarat un angajat al anticariatului pentru Extremadura News.

După ce au trimis o fotografie cu cartea „periculoasă” către poliţie, geniştii au confirmat că mecanismul pare un dispozitiv exploziv improvizat (IED). În consecinţă, specialiştii au venit la anticariat şi au securizat zona. În urma inspectării obiectului, aceştia au constatat că bateria ceasului era descărcată de ceva timp şi în interior nu exista niciun material exploziv. Cartea a fost declarată inofensivă.

Chiar dacă originile acestei cărţi cu bombă falsă nu au putut fi stabilite, deţinătorul anticariatului Hundred Cannons are propria teorie. Ţinând cont de numele basc al autorului cărţii şi faptul că aceasta a fost publicată în 1985-1986, se crede că ar fi aparţinând unui membru al grupării teroriste basce ETA. Teroriştii ar fi pregătit bomba pentru uz, dar au uitat pur şi simplu de ea.

În mod interesant, Jean Larteguy a imaginat scenariul unei „bombe cu ceas” în cartea sa din anul 1960, intitulată „Les Centurions”. Să fi avut legătură cu cartea-bombă? Rămâne de văzut.

foto: Facebook / Librería Cien Cañones

Citește și: