Ana Obretin
433 vizualizări 26 sep 2018

Pe 29 septembrie, de la ora 23.00, la Cinemateca Eforie, începe cea de-a şaptea ediţie Trippy Animation Night. Gazda nopţii de animaţii bizare, olandezul Michael Helmerhorst, revine şi anul acesta la Anim’est cu o selecţie de scurtmetraje, videoclipuri şi fragmente de animaţie. Programul este destinat exclusiv publicului cu vârsta de peste 18 ani, dispus să părăsească zona de confort timp de mai bine de două ore.

”Trippy Animation Night ne aşteaptă cu tot ce are animaţia mai straniu şi avangardist, mai psihedelic şi nonconformist de oferit. Michael Helmerhorst ne-a pregătit, ca în fiecare an, o selecţie de scurtmetraje, videoclipuri şi fragmente de animaţie care împing limitele genului mult în afara tiparului”, spun organizatorii evenimentului.

Pe 3 octombrie, de la ora 20.00, gazda festivalului devine clubul Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night - petrecerea care celebrează competiţia de scurtmetraj românesc din cadrul Anim’est. Noaptea debutează cu Warm-up Music Videos, o selecţie a celor mai bune videoclipuri animate proiectate la ediţiile precedente ale festivalului, şi continuă cu un live act Diosa, un proiect iniţiat de compozitoarea şi dirijoarea Simona Strungaru, care îmbină muzica clasică, prin elemente de orchestraţie complexă, cu procedee componistice specifice diverselor perioade din istorie şi elemente electro.

Expirat este şi gazda uneia dintre cele mai îndrăgite nopţi din agenda festivalului, Animusic Night, care va avea loc pe 4 octombrie, de la 20.00. 34 de titluri internaţionale concurează pentru premiul pentru cel mai bun videoclip, anul acesta, o selecţie în care se regăsesc lansările recente ale unor trupe şi artişti consacraţi, precum Keith Richards, Rone, Flying Lotus, Dominique A, Mastodon şi Sparks, precum şi două videoclipuri muzicale autohtone, ale artiştilor Danaga (proiectul muzical al lui Daniel Aga) şi Tony Baboon (proiectul solo al lui Adrian Cârciova).

Juriul acestei secţiuni este format din Adrian Despot, fondatorul şi solistul uneia dintre cele mai populare trupe rock din România, Viţa de Vie, cu o activitate de peste două decenii, Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator, cunoscut este pentru scurtmetrajele sale animate "Pui de somn" (2014), care a primit trofeul pentru cel mai bun film românesc la Anim'est 2014, şi "Mamă, tată, am să vă spun ceva" (2016), şi George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică.

Proiecţiile videoclipurilor înscrise în competiţie vor fi urmate de un live acustic Adrian Despot şi de concertul celor de la DayDay, unul dintre cele mai noi proiecte indie rock ale scenei bucureştene.

Al doilea weekend al festivalului aduce un alt eveniment consacrat din agenda Anim’est - Creepy Animation Night, aflat la a zecea ediţie, un maraton de animaţii horror şi terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+. Startul animaţiilor "de coşmar" va fi dat pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie şi la Cinema Elvire Popesco.

”Creepy Animation Night îi aşteaptă în cinematografe pe cei mai puţin slabi de înger fani ai animaţiei la miezul nopţii, pentru un maraton de animaţii horror şi terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă +18. Animaţii horror şi bizare la Cinema Elvire Popesco.Primul performace OrkiPP - un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu aka Pisica Patrata la Cinemateca Eforie. Pornind de la senzaţii, idei şi imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica şi Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute”, anunţă organizatorii.

Festivalul are, de asemenea, şi un eveniment dedicat copiilor:

Biletele la evenimentele speciale din cadrul Anim’est se achiziţionează de pe www.eventbook.ro. Abonamentele, care asigură accesul la toate proiecţiile şi evenimentele din festival costă 150 de lei.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie, la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETIC, Point şi Expirat. Anim’est este singurul festival din România care propune filme pentru premiul Oscar. Începând din 2017, câştigătorul trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener Emile Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este’n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.

Citește și: