66 vizualizări 14 sep 2008

Medicii susţin că oamenii pot suferi de mai multe afecţiuni alergice în acelaşi timp, iar formele de alergie sunt mai frecvent moderate sau severe, având un impact negativ asupra calităţii vieţii. Aceştia precizează că unul din patru oameni prezintă la momentul actual o formă de alergie respiratorie şi aproape şaptezeci de milioane de europeni suferă de rinită alergică. “Alergiile respiratorii sunt mult mai frecvente, iar la nivel mondial numărul acestora a crescut destul de îngrijorător, în ultimele decenii.

Astfel, majoritatea pacienţilor cu rinită alergică, adică reacţia imediată sau întârziată la alergeni, prezintă forme moderat-severe, care au un impact negativ asupra individului. Acestea afectează activităţile de ordin profesional, ba mai mult alterează şi calitatea somnului”, susţine conf.univ. dr. Florin Dan Popescu, şeful Clinicii de Alergologie şi Imunologie Clinică, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” Bucureşti.

Cele mai frecvente forme de alergie respiratorie sunt rinita alergică şi astmul alergic. Rinita alergică şi astmul pot coexista frecvent, fiind manifestări ale aceleaşi afecţiuni unice a căilor aerifere, denumită recent sindromul rinită alergică şi astm coexistent, precizează alergologii. “Pricipalele motive pentru care oamenii nu mai sunt aşa de rezistenţi în faţa alergiilor sunt expunerea de lungă durată la concentraţii crescute de alergene de tipul acarienilor din praful de casă, dar şi animalele de companie au un rol important pentru situaţia creată”, afirmă doctorul Florin Dan Popescu.

 

Citește și: