54 vizualizări 14 aug 2007

Urmările şedinţei de ieri a CNA n-au fost unele de natură să bucure oamenii de la Radio 21, Realitatea Tv şi Antena 3, care s-au trezit cu somaţii şi amenzi.Consiliul Naţional al Audiovi­zualului a votat trimiterea a două soma­ţii postului Radio 21, pentru mai multe abateri constatate în emisiunea „Dimineaţa deMentă”. Decizia de somare s-a luat în baza articolului 27.1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia publicitatea şi teleshoppingul se difuzează grupat şi trebuie să fie separate de alte părţi ale programului prin semnale optice şi acustice. Somaţia vizează concursurile difuzate în perioada 2 - 20 iulie, precum şi concursurile din perioada 1 - 13 iulie, la acestea din urmă sesizându-se şi că nu s-a comunicat tariful aplicat pe sms. CNA a atras atenţia asupra faptului că este interzisă descrierea produselor care vor fi acordate ca premiu.

Pe de altă parte, în ediţia din 23 iulie a programului „Dimineaţa deMentă”, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au adus acuzaţii Narcisei Iorga, angajat al Primăriei Capitalei. Aceasta a sesizat CNA, ulterior postul Radio 21 fiind sancţionat de Consiliu. Urmarea firească: moderatorii au acuzat CNA că este corupt şi părtinitor.

Realitatea TV a fost amendată cu 5.000 lei, pentru prezentare de publicitate mascată în emisiunea „Salvaţi pământul” din 3 iulie. În respectiva emisiune s-a vorbit despre dispozitivele folosite în Constanţa pentru filtrarea apei menajere, declarându-se că dispozitivele folosite nu sunt eficiente şi că pe piaţă există altele, mai bune. Specialistul invitat să ofere detalii despre calitatea filtrelor a purtat un tricou care făcea reclamă unei companii producătoare de astfel de filtre. Articolul 27.4 din Legea audiovizualului prevede că publicitatea mascată şi teleshoppingul mascat sunt interzise.

Antena 3 va rămâne cu 2.500 lei mai puţin, în urma unei amenzi pe care i-o datorează lui Mircea Badea, din pricina unor acuze pe care acesta le-a adus Poliţiei Rutiere Române în emisiunea „În gura presei” din 22 iulie. Badea a avut la adresa angajaţilor Poli­ţiei Rutiere Române consideraţii deloc măgulitoare, încălcând articolele 42.1 şi 42.2 din Codul de reglementare a conţinutului audio­vizual, care garantează dreptul la propria imagine. „Strategia” sa este urmarea faptului că a avut neînţelegeri cu un angajat al Poliţiei Rutiere. Moderatorul, deloc moderat în discurs, nu s-a sfiit să dea sentinţe precum: „Toţi imbecilii pământului s-au făcut miliţieni” şi să se adreseze poliţistului cu care a purtat discuţii în contradictorii cu apelative ca „porc gras” şi „bilă de puroi”.

Într-o altă ediţie, difuzată pe 25 iulie, Mircea Badea a făcut public numele poliţistului. „Mircea Badea relatează pe post faptul că a ultragiat un poliţist în exerciţiul funcţiunii, plus insulte adresate unei alte persoane, plus instigarea la violenţă, cu «pumnul», «un cap în gură»”, a sesizat Dan Grigore, membru CNA. “În ultimii ani, îşi permite exagerat de mult, la adresa tuturor, orice fel de personaje ar fi”, a precizat un alt membru al Consiliului, Constantin Duţu. (D.P.)

Citește și: