96 vizualizări 18 aug 2010

Un grup de cercetători de la Univer­sitatea Salzburg din Austria au ajuns la concluzia că anticoncepţionalele au capacitatea de a mări anumite regiuni ale creierului, zone ce răspund de conversaţie şi memorie, rela­tează cotidianul britanic "Daily Mail". Potrivit oamenilor de ştiinţă, pilulele contraceptive măresc volumul creierului cu 3 la sută.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii austrieci au studiat diferenţele între creierul bărbaţilor şi cel al femeilor, atât a celor care foloseau această metodă de contracepţie, cât şi a femeilor care nu luau pilule. Astfel, după ce creierul voluntarilor a fost scanat în repetate rânduri, s-a des­coperit că femeile care luau pilule anticoncepţionale, indiferent de tipul pastilelor, aveau creierul mai dezvoltat în anumite regiuni, după cum se menţionează în raportul apărut în jurnalul Brain Research.

Faptul că regiunile care răspund de memorie şi abilităţi verbale se dezvoltă mai mult graţie pilulelor face ca şi funcţiile acestor regiuni să se îmbunătăţească, sunt de părere oamenii de ştiinţă. Specialiştii subliniază faptul că nu se ştie încă în ce fel acţionează anticoncepţionalele asu­pra creierului, dar se pare că dato­rită conţinutului de estrogen şi progesteron întăresc şi măresc anu­mite funcţii ale creierului.

Anticoncepţionalele au şi alte bene­ficii dincolo de prevenirea unei sarcini nedorite. Unul dintre cele mai importante beneficii îl reprezintă scăderea riscului de cancer ovarian. În cazul pacientelor cu ovar polichistic, medicii recomandă anticoncepţionalele ca metodă de tratament. În acest mod, ovarul va fi pus în repaus, ceea ce duce la dispariţia chisturilor din care se poate dezvolta cancerul ovarian. De asemenea, anticoncepţionalele sunt utile şi în tratamentul hirsutismului, afecţiune de ordin hormonal ce se manifestă prin pilozitate excesivă, apărută în diferite părţi ale corpului la femeie, precum faţă, braţe, abdomen şi sâni.

Citește și: