246 vizualizări 16 mar 2008

Dacă este adevărată, declaraţia unui german care se prezintă drept fost combatant al Luftwaffe dezleagă un mister ce datează de peste 60 de ani: Ce s-a întâmplat cu avionul pilotat de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupéry, dat dispărut la 31 iulie 1944? Se pare că aparatul celui care a scris „Micul Prinţ” a fost doborât de un pilot de vânătoare din cadrul Luftwaffe, potrivit Le Figaro, care publică extrase dintr-o carte eveniment scrisă de Jacques Pradel şi Luc Vanrell, „Saint-Exupéry, ultimul secret”. Germanul a povestit cum a văzut din avionul său Messerschmitt ceea ce acum se crede că ar fi fost aparatul Lightning P-38 al lui „Saint-Ex", la 31 iulie 1944, în jurul orei 14.30, în apropiere de Marsilia.

„După ce l-am urmărit, mi-am zis: dacă nu dispari rapid, deschid focul. Am tras, l-am atins, avionul s-a prăbuşit. Direct în apă, s-a prăbuşit în mare. N-a sărit nimeni din aparat. Nu ştiu să spun mai multe”, a declarat pilotul Horst Rippert, astăzi în vârstă de 88 de ani. „Pe pilot nu l-am văzut şi oricum era imposibil să îmi dau seama că era vorba de Saint-Exupéry”, a mai spus Rippert. Germanul a mărtusit că a sperat, că încă mai speră că nu a fost el, „fiindcă în tinereţea noastră toţi l-am citit, i-am adorat cărţile”. „Dacă aş fi ştiut că era vorba de unul dintre autorii mei preferaţi, nu l-aş fi doborât niciodată”, a spus Rippert, care după război s-a făcut jurnalist şi a condus departamentul sport la ZDF (cel de-al doilea canal de televiziune german).

EPAVA AVIONULUI – GĂSITĂ ÎN 2000

Hors Rippert a fost identificat după o lungă anchetă efectuată de un scafandru francez, Luc Vanrell, şi de fondatorul unei asociaţii de căutare a avioanelor în timpul războiului, germanul Lino von Gartzen. La doi ani după descoperirea, în 1998, a unei brăţări pe care era gravat numele „Saint-Ex”, prinsă în plasa unui pescar în largul Marsiliei, Luc Vanrell a găsit şi bucăţi din Ligthning şi a demonstrat că proveneau din avionul scriitorului. Bucăţile din epavă au fost scoase la suprafaţă trei ani mai târziu, iar un număr de serie de pe carlingă a permis identificarea aparatului. În apropierea epavei au fost găsite şi bucăţi dintr-un Messerschmitt german ceea ce a îndreptat ancheta spre Germania.

„Puteţi opri căutările, eu l-am doborât pe Saint-Exupéry”, a declarat Horst Rippert când a fost contactat de Lino von Gartzen. Plecat la 31 iulie 1944 din Borgo, Corsica superioară, la bordul aparatul său Lightning P38 pentru o misiune de recunoaştere şi observaţie fotografică care să pregătească debarcarea din Provence, Saint-Exupéry nu s-a mai întors niciodată la bază. Se pare că marea a adus la mal corpul unui soldat, în localitatea Carqueiranne, care a fost îngropat fără nume. Pentru a se stabili dacă e vorba de Saint-Exupéry e nevoie de un test ADN şi aprobarea familiei, care însă se opune procedurii.

MICUL PRINŢ – TRADUS ÎN 110 LIMBI

Saint-Exupéry a murit la 44 de ani, dar a lăsat literaturii franceze şi universale câteva romane: „Courier Sud” („Curierul de Sud”, 1929), „Vol de nuit” („Zbor de noapte”, distins în 1931 cu Premiul Femina), „Terre des Hommes” („Pământul oamenilor”, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului), „Pilote de guerre” („Pilot de război", 1942). A devenit celebru datorită poveştii „Le Petit Prince” („Micul Prinţ”, 1943), una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în aproximativ 110 limbi.


Citește și: