Imagini făcute de pe orbita planetei de nava Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) arată urmele lăsate de apă (foto), care au în unele cazuri lungimi de sute de metri. Aceste urme dispar în lunile reci, dar reapar şi se lungesc în cele mai calde. Şi analizele chimice confirmă existenţa apei în formă lichidă, transmite New York Times. S-a descoperit, cu ajutorul unui spectrometru, existenţa unor molecule de săruri (percloraţi) îmbibate cu apă lichidă. Se ştie că unii percloraţi pot împiedica îngheţarea apei chiar şi la temperaturi de minus 70 de grade Celsius. La suprafaţa planetei Marte, temperaturile variază între maxime de 20 de grade Celsius (la amiază, vara, la ecuator) şi minime de până la minus 153 de grade Celsius la poli. 

La latitudini medii, temperaturile medii sunt de minus 50 de grade Celsius ziua şi de minus 60 de grade Celsius noaptea. Vara, la amiază, în aceste zone temperaturile pot ajunge la maxime de 0 grade Celsius. 

Cercetătorii nu ştiu încă de unde provine apa, dar este posibil să ajungă la suprafaţă din subteran, din acvifere, să să fie un rezultat al condensului format în atmosferă. Totuşi, umiditatea din atmosfera planetei este foarte redusă. Nu s-au făcut, însă, măsurători precise aproape de suprafaţa planetei. Acviferul este o formaţiune geologică reprezentată de un strat subteran destul de poros de roci încât să poată stoca apă şi suficient de permeabil încât apa să poată circula liber prin el. Este posibil ca aceste acvifere să îngheţe în lunile reci pe Marte, iar vara să se dezgheţe. 

„Există astăzi apă în formă lichidă la suprafaţa Planetei Marte”, a declarat Dr. Michael Meyer, liderul echipei de cercetători din cadrul Mars Exploration Program al NASA, citat de The Guardian

Imaginile suprinse de MRO au atras atenţia cercetătorilor încă din 2011, însă aceştia au făcut anunţul privind existenţa apei în formă lichidă după ce le-au analizat amănunţit şi au folosit un spectrometru. 

Joe Michalski, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, consideră că anunţul făcut de NASA, luni seară, este deosebit de interesant, în special datorită implicaţiilor sale asupra existenţei potenţiale a coloniilor de microbi pe Marte, în perioada actuală. „Ştim, din studii efectuate pe extremofilele de pe Terra, că formele de viaţă pot nu doar să supravieţuiască, ci şi să se dezvolte în abundenţă în condiţii care sunt extrem de aride, foarte saline sau în orice alt tip de mediu 'extrem' în comparaţie cu habitatul oamenilor. De fapt, pe Terra, oriunde găsim apă, găsim viaţă. Acesta este motivul pentru care descoperirea apei pe Marte, după cercetări de peste 20 de ani, reprezintă o chestiune atât de interesantă”, a spus savantul britanic.

Aceste urme ale scurgerii apei pot ghida NASA şi alte organizaţii spre zonele în care există cele mai mari şanse să fie descoperite forme de viaţă. De aceea, ele vor fi puncte de reper pentru viitoarele rovere care vor fi trimise pe planetă. Normele acceptate în prezent pe plan internaţional precizează că misiunile spaţiale ar trebui să fie extrem de atente în legătură cu locurile de pe Marte în care vor să plaseze sonde şi roboţi şi în care există probabil apă lichidă. Peter Grindrod, cercetător la Agenţia spaţială britanică, a explicat: „Principiile de protecţie planetară stipulează că nu putem să mergem oriunde se află apă lichidă, deoarece nu putem să sterilizăm navele noastre spaţiale suficient de bine, pentru a garanta că nu vom contamina acele zone. Aşadar, dacă un RSL (liniile recurente de pe versanţi - n.r.) este descoperit în zona de plasare a unui rover, atunci roverul nu poate coborî acolo. Este destul de ironic, mai ales pentru următorul rover al Agenţiei Spaţiale Europene, ExoMars, deoarece el a fost conceput pentru a căuta forme de viaţă”. 

Un nou rover, numit temporar Mars 2020, va pleca către Planeta Roşie peste cinci ani. Curiosity, roverul care se află pe planetă din august 2012, a făcut mai multe descoperiri importante de la sosirea pe planeta Marte, începând cu găsirea dovezii unei albii vechi de apă şi continuând cu detectarea unor mari emanaţii de metan (un element care ar putea fi asociat cu viaţa) şi găsirea de roci formate în prezenţa apei.

Cercetătorii ştiau că apa există sub formă de gheaţă pe Marte, la polii planetei, dar nu a fost descoperită până acum în formă lichidă. 

Mars Reconnaissance Orbiter explorează Marte încă din 2006. 

Citește și: