Oamenii de ştiinţă sunt de părere că galaxia noastră ar putea conţine 60 de miliarde de planete pe care ar putea exista viaţă, scrie Daily Mail.

Pe baza datelor primite de la nava spaţială Kepler a NASA, cercetătorii au estimat că ar trebui să existe câte o planetă de dimensiunea Pământului în zona fiecărei stele pitice roşii, cel mai întâlnit tip de stele. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pe acest tip de planete ar putea să existe viaţă.

Esenţial pentru a exista viaţă pe o planetă este ca aceasta să fie acoperită de nori, pentru că norii nu numai că reflectă lumina soarelui, dar menţin o anumită temperatură pentru a susţine viaţa.

Noile descoperiri realizate de cercetătorii de la Universitatea din Chicago şi la Universitatea Northwestern arată că planetele care orbiteaza in jurul stelelor pitice roşii sunt mult mai susceptibile de a fi locuibile decât se credea până acum.

Un nou studiu a arătat că în Calea Lactee ar putea exista 60 de miliarde de planete care orbitează în jurul stelelor roşii pitice şi care ar putea asigura condiţii pentru viaţă.

De asemenea, studiul sugereaza noi modalităţi pentru astronomi pentru a testa dacă planetele care orbitează stele pitice roşii sunt acoperite de nori. Cercetatorii şi-au bazat studiul pe simulări riguroase pe calculator privind influenţa norilor asupra altor planete.

"Norii influenţează încălzirea şi răcirea temperaturii pe Pământ. Ei reflectă lumina Soarelui pentru ca lucrurile să se răcească, şi pe de ată parte absorb radiaţia infraroşie, asigurând un efect de seră", a declarat Dorian Abbot, profesor în domeniul ştiinţelor geofizice la Universitatea din Chicago.

Cercetătorii spun că existenţa apei în stare lichidă pe o planetă ar putea duce la formarea norilor care ar avea un efect de scădere a temperaturii pe suprafaţa unei planete.

Norii exercită o influenţă majoră asupra climei Pământului. Dacă norii doar ar răci planeta prin reflectarea energiei solare înapoi în spaţiu, atunci Pământul ar fi complet acoperit de gheaţă. Pe de altă parte, dacă norii doar ar "încălzi" planeta noastră, temperatura pe Pământ ar fi precum cea de pe Venus, care ajunge la sol până la 460 grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă cred că descoperirile lor ar putea confirma prezenţa apei în stare lichidă pe suprafaţa de planete cu ajutorul telescopului spaţial James Web. Noul observator spaţial este programat pentru lansare în anul 2018.

Citește și: