663 vizualizări 7 apr 2009

Un nou aparat pentru depistarea bolilor cardiace a pătruns, recent, pe piaţa medicală din România. Computerul tomograf multislice (CT) se află deja la Spitalul Militar din Bucureşti şi ajută, în afara analizării sferei cardiace, şi la realizarea de colonoscopii şi endoscopii virtuale şi la identificarea nodulilor pulmonari.

„Cel mai adesea, am realizat cu acest sistem eco-cardiografii şi alte asemenea analize specifice investigării cardului, dar aparatul mai poate face şi evaluări ale irigaţiilor sangvine ale ficatului şi creierului sau imagistică prin rezonanţă magnetică, CT cardiac oferind valori complementare celorlalte analize care trebuie efectuate de către pacientul respectiv”, explică dr. Dragoş Cuzino, director medical adjunct, şi şef Secţie Radiologie, la Spitalul Militar Central „Carol Davila” din Bucureşti. Potrivit specialiştilor, noul echipament permite obţinerea de imagini de înaltă rezoluţie ale cordului şi ale arterelor coronariene, în examinări foarte rapide, de ordinul secundelor. În plus, acest fapt conduce, implicit, la reducerea dozei de radiaţii cu până la 80%. Totuşi, investigaţiile cu acest tip de aparat se pot face doar la recomandarea medicului specialist cardiolog.

Sistemul reduce cu 80% radiaţiile

„Echipamentul furnizează imagini de foarte bună calitate, cu o viteză de achiziţie crescută pentru un domeniu larg de examinări şi foloseşte tehnici avansate pentru a reduce doza de radiaţie. În prezent, la nivel internaţional, datorită apariţiei acestor echipamente, investigaţiile cardiace CT au devenit o practică curentă, completând gama investigaţiilor tradiţionale, precum angiografia convenţională, eco-cardiografia, imagistica prin rezonanţă magnetică şi medicina nucleară”, precizează dr. Dragoş Cuzino. Contraindicaţiile pentru efectuarea unor analize cu noul echipament se referă la persoanele cu insuficienţă renală sau astm.

În aceste zile, specialiştii radiologi şi cardiologi din România participă la primul curs avansat de aplicaţii cardiace pentru computerul tomograf multislice. Workshopul este susţinut de specialişti de renume internaţional, medici din Germania şi Olanda, şi este axat pe studii de caz şi aplicaţii clinice. „Acest curs este primul de acest fel din România. Conform standardelor UE, fiecare institut de cardiologie de la noi din ţară va trebui dotat, în următoarea perioadă, cu un echipament CT”, declară Octavian Netcu, directorul general al firmei care se ocupă cu distribuirea echipamentelor medicale.

Citește și: