Sorin Bogdan
1494 vizualizări 27 oct 2018

La etajul trei al sediului din Cupertino, Apple şi-a organizat o adevărată redacţie. 10-12 foşti jurnalişti se ocupă de ceea ce alte companii au lăsat în seama algoritmilor: selecţia ştirilor pe care zeci de milioane de oameni le vor citi în Apple News. Gigantul american îşi face cu greu loc în lumea difuzorilor de ştiri, serviciul său având până acum doar 90 de milioane de utilizatori. Dar deocamdată, în timp ce Google, Facebook sau Twitter s-au aflat sub tirul unor intense critici privind manipularea informaţiilor, Apple crede că a evitat controversele tocmai pentru că s-a bazat pe oameni. Astfel, Lauren Kern (43 de ani) fost editor executiv la The New York Magazine, a devenit una din cele mai importante personaje din media de limbă engleză. Fiecare subiect pe care îl alege pentru Apple News, împreună cu echipa sa, este citit de cel puţin 1 milion de oameni.

Pentru prima oară - după intense negocieri asupra condiţiilor interviurilor - Apple a permis unui reporter de la The New York Times să vadă cum funcţionează serviciul Apple News.

De zeci de ani, ziarele au fost unul din modurile cele mai directe prin care jurnaliştii se adresau cititorilor: tipărite şi aduse în faţa uşii. Odată cu internetul, Google şi Facebook au devenit intermediarii care livrează ştirile produse de jurnalişti. Dezvoltarea lor s-a bazat în principal pe algoritmi care permit parcurgerea a milioane de articole din mii de surse, pe care să le distribuie apoi miliardelor de utilizatori. Dar algoritmii au fost programaţi să-i ţină pe utilizatori cât mai mult sau să-i determine să interacţioneze prin click-uri, aşa că au început să selecteze articolele care primeau cele mai multe aprecieri, de obicei subiecte tabloide. Ceea ce a dus la dezvoltarea site-urilor care produceau doar astfel de conţinut, de cele mai multe ori fake news. Sub presiunea internauţilor, atât Google, cât şi Facebook au anunţat implementarea unor măsuri pentru a reduce conţinutul de tip clickbait.

Apple, sediul din Cupertino

Ştiri selectate de oameni

În această junglă şi-a făcut intrarea în 2015, producătorul iPhone. Apple News era un serviciu gratuit, care permitea utilizatorilor să-şi selecteze surse de ştiri şi preferinţe, din care care să primească un flux de stiri cât mai interesante. După nici trei luni, Apple surprinde lumea anunţând că subiectele vor fi selectate de o redacţie de jurnalişti.

Despre Lauren Kern, cea care conduce redacţia Apple News, reporterii de la The New York Times scriu o întreagă poveste. Concluzia tuturor colaboratorilor: o persoană dedicată fiului ei şi meseriei de jurnalist. Acum conduce o echipă de 30 de jurnalişti, unii locuind în Sydney, Londra sau New York, nu doar în birourile din Sillicon Valey, care aleg cele 100-200 de subiecte pe zi pe care le consideră importante şi dezbat care să fie ordinea lor în fluxul distribuit cititorilor. În final, decid care sunt cele cinci subiecte din deschidere şi - mai ales - primele două, care vor fi afişate preferenţial. Mai organizează secţiunea de comentarii şi analize şi schimbă de cinci ori pe zi (sau mai des, dacă subiectele o impun) articolele de pe ”prima pagină”.

apple store

Un viitor pentru jurnalism

Lauren Kern pune pe primul plan acurateţea informaţiei şi nu viteza cu care a fost lansată pe internet. Şi este convinsă că doar oamenii - cu toate prejudecăţile pe care le au - pot evita mai uşor manipulările sau greşelile. ”Oamenii pot înţelege mult mai profund ciclul informaţiilor,” argumentează ea. 

Nu toate ştirile sunt selectate de oameni. Apple continuă să folosească algoritmi pentru a distribui utilizatorilor ştiri din domeniile preferate (entertainment, maşini sau sport, de exemplu) sau pentru a selecta subiectele ”cele mai citite” (trending stories). 

Conducerea executivă de la Apple consideră că Apple News nu este doar leacul care ar scoate oamenii din modul nociv în care consumă ştirile în prezent, ci şi un viitor pentru jurnalism. ”De la bun început, Tim Cook şi cu mine am fost de acord că trebuie să facem ceva pentru a ajuta industria ştirilor,” explică Roger Rosner, vicepreşedinte la Apple. ”Este fundamental pentru democraţie.” Deşi optimismul lor nu este împărtăşit de toată lumea, Apple News a făcut valuri, atrăgând foarte mult trafic de pe internet, uneori chiar depăşind Facebook. Deocamdată, singura problemă este că vânzările de publicitate sunt în scădere. Nu s-a găsit o soluţie pentru ca reclamele să atragă suficient atenţia utilizatorilor Apple News.

Deşi se bazează pe marile nume din media, Lauren Kern a cerut echipei să selecteze ştiri din publicatii locale, acolo unde subiectele sunt de interes naţional. Deocamdata, Apple nu intenţionează să dezvolte, pe lângă acest serviciu de agregare de stiri, unul adiţional, care să şi producă ştirile.

 

Citește și: