Mădălina CHIŢU
3002 vizualizări 5 apr 2013

Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, arată statisticile de specialitate. Medicii neurologi afirmă că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos şi necesită altfel de intervenţii.

„Pacienţii trebuie informaţi asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări şi asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare şi educaţie, avem nevoie de mai multe resurse şi de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecţiune. Accesul la tratamente moderne, la investigaţii performante este acum posibil şi în Romania dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a acorda şanse reale unui număr larg de pacienţi şi mai ales celor cu forme dificil de tratat”, a spus dr. Ioana Mandruta, medic neurolog.

Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare, unde incidenţa afecţiunii este aproape de două ori mai mare în comparaţie cu ţările dezvoltate. Totodată, în ţările în curs de dezvoltare, 75% din pacienţii epileptici nu beneficiază de tratament adecvat.

70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie

Datele statistice arată că 6 milioane de europeni şi peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă.

Potrivit estimărilor, între 6 şi 10 pacienţi la fiecare 1.000 de persoane suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauza identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieţii şi sunt suspectaţi că ar putea fi afectaţi de epilepsie, deşi tulburarea presupune existenţa a cel puţin 2 crize convulsive neprovocate, la interval de minim 2 săptămâni.

“Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o defineşte cel mai bine este stigmatizare. Pacienţii epileptici sunt etichetaţi, sunt marginalizaţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă, şi toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte uşor să fie speriaţi. Dacă am şti ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieţi ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanţi ai celor afectaţi de epilepsie. Dorim să îi învăţăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize şi vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înţelegere şi de acceptare socială, pentru a putea duce o viaţă normală”, spune leana Stefan, director executiv ASPERO.

Cum se manifestă epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică adesea incurabilă, care afectează aproape 70 de milioane de oameni în întreaga lume, şi care poată să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însa cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie după vârsta de 65 de ani. În mai mult de 50% din cazuri, cauzele acestei afecţiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale apariţiei bolii sunt legate de prezenţa unei leziuni cerebrale.

Cea mai comună formă de epilepsie (nr. idiopatică), afectează 6 din 10 pacienţi şi nu are cauze identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp cealtele sunt dramatice.

Citește și: