Razvan Tupa
323 vizualizări 8 mar 2019

"Capernaum - Haos şi speranţă" este una dintre cele mai tulburătoare construcţii din cinematografia ultimilor ani. Pe cât de chinuitoare este premisa de la care se porneşte, cea a băieţelului libanez care îşi cheamă părinţii în faţa tribunalului pentru a le cere socoteală în legătură cu naşterea sa, pe atât de puternică este apăsarea fascinaţiei pentru viaţa de zi cu zi filmată de Nadine Labaki.

Tragedia de care te poţi îndrăgosti arată astfel: 

"Captain Marvel" este unul dintre cei mai puternici supereroi din galaxie. În regia Annei Boden şi a lui Ryan Fleck, nume ca Gemma Chan, Brie Larson şi Samuel L. Jackson, Jude Law şi Djimon Hounsou ţin capul de afiş al filmului fantastic care îşi propune să arate altă faţă a puterilor supranaturale.

Iar performanţele eroinei se dezvoltă după cum urmează: 

Pentru că e vorba de eroine, documentarul "Distanţa dintre mine şi mine", dedicat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu poetei Nina Cassian, urmăreşte evoluţia scriitoarei de la convingerile comuniste, la obligaţia de a-şi salva viaţa alegând exilul. Umorul uneia dintre cele care au fost privite ca o femeie fatală a literaturii române este punctat de compoziţiile poetice şi muzicale care au făcut-o faimoasă pe Nina în epocă.

Mărturisirile poetei cu numai un an înainte de moarte sunt însoţite de imagini de arhivă.

"Sub umbra părului sălbatic/ The Wild Pear Tree" este cel mai recent film al turcului Nuri Bilge Ceylan. Regizorul are una dintre perspectivele cele mai intens artistice din cinematografia contemporană trecând cu rapiditate de la analiza peisajelor afective din mediul rural din Anatolia la fascinaţia metropolelor din Orientul Apropiat.

Este povestea unui scriitor debutant şi a ezitărilor sale în tot ce ţine de raporturile afective din propria sa familie: 

 

Citește și: